Prostneset: Stadig flere turister etterspør hvalsafari når de kommer til Tromsø, viser tall fra Visit Tromsø. På få år har antallet mangedoblet seg, og det forventes økning også kommende hvalsesong. Det betyr også enda flere båter i fjordene der hvalene er for å spise sild.

Negative reaksjoner

Ifølge Visit Tromsø har både lokale fiskere, lokalsamfunn og hvalsafarioperatører etterspurt retningslinjer for å unngå konflikt med hvalene og negative reaksjoner fra lokalbefolkning og utlendinger. Sist sesong ble det lagt ut bilder og videoer på ei egen Facebook-gruppe som viser uheldige episoder mellom båt og hval.

– Det har vært litt cowboytilstander. Vi har fått flere henvendelser fra utenlandske turoperatører som heller velger å dra på hvalsafari til Island, og vi har hatt noen kommentarer på måten det drives hvalsafari på. Vi vet at dette dreier seg om unntakene, men for å beholde kvaliteten på det vi tilbyr, mener vi felles retningslinjer er veien å gå, sier vertskapsansvarlig Kyle Parsonage i Visit Tromsø.

Tar hensyn til alle

Retningslinjene for hvalsafari er allerede distribuert til de rundt 20 hvalsafarioperatørene tilsluttet Visit Tromsø. De er i bruk andre steder i verden og er anerkjent i forskningsmiljøer. De har ikke til hensikt å hindre kommersiell utnyttelse av hvalene, men sørge for en bærekraftig og langsiktig utnyttelse, med minst mulig menneskeskapt påvirkning av dyrene.

Retningslinjene dreier seg blant annet om å lære seg å forstå hvalens adferd og oppføre seg deretter, begrense antall båter og tid ved observering av hvalsituasjoner, holde avstand til hvalene, og at det er plass til både fiskere og forskningsfartøy. Dykking eller svømming med hval frarådes av sikkerhetsmessige grunner.

– Med disse retningslinjene ønsker vi både å ta hensyn til fiskerne, lokalsamfunn, de som driver hvalsafari og ikke minst hvalene. Det har vært en jevn økning i antall hvalsafariturister de siste årene, og vi forventer økning også kommende sesong, sier Parsonage.

Unik turistattraksjon

Han viser blant annet til interessen i Storbritannia. Nesten alle romjuls- og nyttårsflyene fra London er utsolgte, og i tillegg kommer det syv charterfly fra Sveits. Selv om nordlyset fortsatt har magnetisk tiltrekningskraft på turistene, opplever Visit Tromsø at hvalsafari er et sterkt etterspurt turistprodukt.

– Sist vinter opplevde vi at flere kom for å bestille hvalsafari enn nordlysturer. Vi merker etterspørselen ved skranken på turistkontoret. Hvalsafari i fjordene rundt Tromsø er unikt i verdenssammenheng, på grunn av tilgjengeligheten fra Tromsø. Derfor er retningslinjene for hvalsafari viktig for å beholde denne turisttrafikken.

Kraftig økning

Statistikk på hvor mange som bestiller hvalsafari via Visit Tromsøs bookingsystem viser en enorm økning de tre siste årene. Sesongen 2013/14 (25. oktober til 25. januar) hadde de 391 bestillinger og 833 deltakere. (Flere kan delta på én booking). Sesongen 2014/15 (26. oktober til 4. februar) var det 894 bestillinger med 1.898 deltakere, mens bestillingene sist sesong bidro til 4.441 deltakere (har ikke tall for antall bestillinger).

Fortsatt er det er stykke igjen til nivået på hvalsafarinteressen på Island.

– Tall fra 2015 viser at 272.000 deltok på hvalsafari på Island, sier Kyle Parsonage.

Håper regelverket etterleves

Medeier Trine Risvik i Tromsø Friluftssenter håper de nye reglene fører til at folk tar mer hensyn til hvalene.

Tromsø Friluftssenter har drevet hvalsafari siden de første hvalene kom til fjordene på Kvaløya for fem år siden. Risvik ser på retningslinjene for hvalsafari som et ledd i å skape større forståelse og kunnskap om hvordan folk skal forholde seg til hvalene.

– Jeg håper vi kommer dit at alle blir like flinke. Vi som er underlagt Visit Tromsøs vet hva som kreves og er flinke til å ta hensyn. Vi har sett behovet for regelverk; for hvert år som har gått, kommer det nye båter til. Det er ingenting som begrenser båttrafikken, sier hun.

Risvik mener regelverket bidrar til mer profesjonalitet hos dem som driver dette som næring, og at det er viktig for å ivareta natur og havområder og ikke drives rovdrift på noe som i utgangspunktet er unikt og spesielt for Tromsø.

Trine Risvik mener det er viktig med regler for dyrevelferdens skyld, men frykter at useriøse aktører og privatpersoner skal ødelegge hvalopplevelsen for andre.

– Det er en del «cowboyer» som ikke har papirene i orden, men likevel går ut med turister. Så har vi privatpersoner som drar ut for sin egen private opplevelses skyld, som ikke bryr seg om de andre båtene. De vil bare tilfredsstille sin egen nysgjerrighet. Jeg håper regelverket fører til at de ikke bare tenker på seg selv, men også viser hensyn til andre, sier Risvik.