GRØNNEGATA: iTromsø får svært kompetente sommervikarer i matspalten når ikke mindre enn tre «norgesmestere» og en NM-finalist i matfag overtar grytene og glassene.

Dette skjer fra fredag og i fem uker fremover når undertegnede har sommerferie.

Lærlingene Jon Erlend Matre, Madelen Rollan og Elise Lorentsen var sommervikarer også i fjor, mens Henriette Wist er ny for året.

Norgesmestere

Henriette er til forskjell fra de andre tre ikke kokk – men hun kan også titulere seg som «Norgesmester» for unge servitører etter at hun, Madelen og Jon Erlend vant den prestisjetunge Tine Cup tidligere i år. Tine Cup er uoffisielt NM for matfag-elever, og de tre har laget «Kointepelleran» i lag – og gikk som sagt til topps i konkurranse med matfag-elever fra hele landet.

Elise – som er et år foran de andre tre i utdanningsløpet – gikk til finalen i NM for kokkelærlinger i Stavanger tidligere i år.

Nordnorsk sommermeny

De fire høyt kvalifiserte ungdommene har fått i oppdrag å sette sammen en nordnorsk sommermeny med i alt fire retter – en forrett, en fiske- og en kjøtthovedrett, samt en dessert. I tillegg har Henriette fått i oppdrag å lage noen gode sommerdrinker.

Hun starter ballet fredag – og vil servere oss tre leskende og gode drinker både med og uten alkohol.

– Jeg har prøvd både å lage drinker av sommerlige og moderne råvarer, og jeg har prøvd å hente inspirasjon fra tradisjonelle smaker. Jeg har eksempelvis laget en drink med vørterøl. Det er skikkelig bestemorssmak, sier hun.

Rått og godt

Fredag 29. juli får vi servert den første matretten. Da skal Jon Erlend servere oss en skikkelig rå forrett. Og sa snakker vi rå i dobbelt forstand – det er en skikkelig smaksbombe OG hvalkjøttet han bruker er rått.

– Jeg lager en tataki av hvalkjøtt. Jeg hadde lyst til å lage en rett med hval ettersom det er en fersk råvare som er helt fantastisk nå på sommeren, sier han.

Jon Erlend har også hatt noen fingre i desserten sammen med de andre lærlingene, mens de to hovedrettene er komponert av Elise og Madelen.

Fisk og kjøtt

– Jeg har laget en hovedrett med sei og en potetsalat med vannmelon og rabarbra, forteller Elise.

Madelen hadde egentlig også lyst til å bruke hval i sin kjøttrett, men ettersom Jon Erlend allerede hadde tinget råvaren gikk hun for en superklassiker.

– Jeg har valgt å grille en entrecôte og servere en sommerlig bearnéssaus, sier Madelen.