En artikkel publisert på forskning.no fra UiT–Norges arktiske universitet tar for seg endringen i dialekten til barn som vokser opp i Tromsø. Forskning som er gjort av professor i språkvitenskap Marit Westergaard viser nemlig at barna har kuttet ut hunkjønnsformen i ubestemt artikkel; «ei», som i «ei bok». Forskningen hennes viser nemlig at flesteparten av barna nå bruker «en» istedenfor.

Russisk

– Språket endrer seg hele tiden, men det som skjer i Tromsø nå er overraskende fordi det skjer så fort, uttaler Westergaard til forskning.no.

Hun sier at oppdagelsen først dukket opp da hun undersøkte språket til norskrussiske barn, men at hun etter hvert også skjønte at det gjaldt norske barn også.

– De norskrussiske barna så ut til å ha spesielle problemer med hunkjønnsformer, men da vi begynte å analysere svarene til en norsk kontrollgruppe, så vi at barn mellom 4 og 13 år nesten utelukkende brukte to kjønn, felleskjønn og intetkjønn, sier Westergaard til forskningstidsskriftet.

Hun legger til at lignende funn også er registrert blant en del tenåringer i Tromsø, men at nesten alle over 30 år bruker tre kjønn.

«Ei» er ikke kult

Årsaken til endringen i språket er hun ikke sikker på, men hun tror det kan komme av mye tilflytning.

– Tromsø har doblet sitt innbyggertall på drøyt 30 år, og mange av tilflytterne har hatt østnorsk talemål, sier Westergaard og refererer til at det har blitt påvist at «ei» også forsvinner blant barn og unge i Oslo-området.

Hun tror også det at noen av ungdommene beskrev bruken av «ei» som ukult kan være en årsak.

– Om ungdommer mener noe er gammeldags eller ukult, kan språkendringer skje fort, sier hun.