SENTRUM: Det er over 20 år siden og vi er i Kollen. Sloveneren forlater hoppkanten og går i svevestilling med armene klistret til siden. Plutselig glipper den høyre skien og havner i 90 grader. Likevel står Petek på – som om han ikke har fattet hva som har skjedd.

Forteller mest

– Selv om jeg fikk med det som skjedde videre i svevet og det stygge fallet, føler jeg at dette bildet forteller mest. Det formidler alt og overlater til deg og meg å tenke resten, sier Richardsen.

fotograf: Tor Richardsen startet med foto i gymnastiden – i Nordlys. Siden pressefotografskolen har han hatt foto som levebrød.

Han husker at sloveneren gjorde alt for å unngå et fall. Men det endte alvorlig – selv om hoppet så komisk ut.

Fange øyeblikket

– For meg handler fotografi om å fange og formidle øyeblikket. Helt fra jeg startet som ung jypling i Nordlys, har sportsfoto vært min greie. På ønskelisten over oppgaver, sto først og fremst fotball og alpint.

– Selv om jeg har tatt noen millioner bilder opp gjennom årene, er det noen få du aldri glemmer. Det av Petek, er knapt en parentes i historiebøkene og et lite millisekund fanget av et kamera. For meg er det blitt uforglemmelig, erkjenner 49-åringen.

På hyllen

Etter mange år som pressefotograf – etter endt utdannelse på høyskolen – har Tor Richardsen jobbet for VG, Aftenposten og Scan-Foto. Nå har han lagt kameraet på hyllen og opererer som salgs- og markedssjef i NTB.

– Jeg er havnet på andre siden av bordet og har som oppgave å videreselge bilder og tekst til media generelt. Det trives jeg med, sier Tor Richardsen som i tenårene haiket til byen for å jobbe i Nordlys-redaksjonen.