Ragnhild Johansen (70) er leder i velforeningen, og hun forteller at foreningen har jobbet hardt og lenge for å sette skolen i stand.

Restaurert

Skolen sto ferdig i 1916 og var i bruk fram til den ble lagt ned i 1975. I 2010 ble foreningen Rekvik Vel stiftet, og de gikk snart i gang med å restaurere skolen.

– Vi måtte ta grep før skolen råtnet på rot og gikk i gang med å skifte vinduer og bordkledninger. Nå er vi straks i havn med å få rennende vann i springen igjen, forteller Johansen stolt.

Jubileum

Dermed er restaureringen ferdig akkurat i tide til en real 100-årsfeiring for skolen.

– Vi har invitert til jubileum, og har foreløpig 103 påmeldte. Blant dem er tidligere lærere og elever. Den eldste eleven som har meldt seg på nærmer seg 90 år, forteller Johansen.

Kommunen har også lovet å stille med representanter under feiringen.

Detektivarbeid

Hun har hatt litt av en jobb med å spore opp tidligere elever ved skolen.

– Jeg har måttet bedrive litt detektivarbeid for å finne folk. Mange har jo endret etternavn eller flyttet, så jeg har brukt lang tid på å finne fram til mange av dem som kommer, forteller 70-åringen, som ser fram til å treffe gamle skolekamerater når feiringen går av stabelen 7. august.

Mye ros

Foreningen har fått mye ros for sitt arbeid med skolen, og i juni i 2014 fikk skolen blått skilt, som gis til historiske og særegne bygninger, fra Tromsø bys Vel. I januar i år fikk foreningen også kommunens Kulturvernpris.

– I dag fremstår Rekvik skole som et smykkeskrin i bygda. Den beste bevaringen av gamle bygg er bevaring gjennom bruk, het det i juryens begrunnelse.