1. Fotball

FOTBALL: Simen Wangberg og TIL er et par hoder høyere enn Bodø/Glimt.

Bodø/Glimt vant riktig nok 16. mai-kampen 2–1 mot «Gutan», men returoppgjøret på Aspmyra søndag var kledd i rødt og hvitt. Ser man dette over to kamper, kommer også TIL best ut.

Men det er ikke bare de to kamphanene i eliteserien som finnes av fotballag i byene. Tromsø kan varte opp med TUIL og TIL 2 i 2. divisjon, samt Fløya, Skarp, Ishavsbyen, og TIL 3 i divisjonen under. Hva er nest beste lag i Bodø? Junkeren i 3. divisjon.

2. Været

SLAPS: Sludd og slaps er vanlig i Tromsø. Legg på en god del vind, og du har været i Bodø.

Det finnes mye regn, sludd, slaps, og alt annet værgudene lirer av seg i Tromsø. Hva kan være verre enn det? Legg på litt vind i tillegg, og du har Bodø-været. Denne vinden vil heller ikke gi seg før dommedag inntreffer.

3. Mack

KJENT: Mack produserer både øl og brus.

Tromsø-bryggeriet er en stor merkevare i Nordens Paris. Faktisk så stor at du finner Mack-øl på kranene ved flere av Bodøs utesteder. Hva kan Bodø skryte av? Nordlands-pilsen? Vel, om den ikke hadde blitt produsert i Trondheim, så kunne de fått den. Hva annet har de? Jo, Eventyrbrusen! Gratulerer, men det slår nok ikke Macks brusserie med Fruktsjimpanse og Badlimes.

4. Universitetet

LISTET: UiT–Norges arktiske universitet er verdens 516. beste universitet.

Ikke bare er UiT–Norges arktiske universitet større enn Nord universitet, som ligger i Bodø. UiT kom også på 516. plass da The Centre for World University Rankings kåret topp 1000 universiteter i verden. Nord universitet kom ikke engang på listen.

5. Glasshuset

DRIVHUS: Glasshuset fungerer greit når det regner, men er uholdbart når solen kommer fram.

«Hva skal vi gjøre for å beskytte folk mot vinden når de skal handle? Vi bygger gaten inn i glass, så klart!» Ganske praktisk når været i Bodø faktisk er horribelt. Ikke så praktisk når solen i ny og ne titter fram. Da er Glasshuset et prakteksempel på hvordan drivhuseffekten fungerer. At Glasshuset nesten er like glissent som Veitasenteret, gjør handlegaten til en skuffelse.

6. Infrastrukturen

I en by som er hardt værrammet, skulle man tro de hadde tatt et par forholdsregler, og ikke at eneste vei inn og ut av byen med bakketransport er over Tverrlandsbrua. Denne brua blir stengt om vindkastene er sterk nok. Innbyggerne vil med andre ord bli isolert, og hvem i all verden vil være isolert i en by som Bodø?

7. Musikk

MUSIKK: Heller Violet Road enn Halvdan Sivertsen.

Halvdan Sivertsen (som for øvrig er født i Tromsø), skal Bodø ha, men hva mer finnes på den musikalske fronten? Bodø ligger i en bølgedal hvor hip hop og indierock regjerer. Er det noen som egentlig hører på Tungtvann, Kråkesølv og Sirkus Eliassen lenger? Platene til Jørn Hoel, Violet Road, Cazadores, og The Pussycats blir spilt i hjel før man setter på musikken fra Bodø.

8. Kino

KINO: I Tromsø har man i alle fall ikke en søyle midt inne i kinosalen.

Seks saler, hvor én av salene har skinnseter. Aurora kino Fokus leverer i Tromsø. Hva med Fram kino i Glasshuset? Tre kinosaler hvor det er en søyle midt i den ene. Ikke nok med det, veggene inne i salene er blå, og det gjør faktisk noe med kinoopplevelsen.

9. Dialekten

For enhver tromsøværing er tromsødialekten selve definisjonen på hvordan en nordlending prater. Bodødialekten florerer med apokope og a-endinger. Man skulle tro de ikke kunne forskjellen på preteritum og presens. Hvis en bodøværing sier «Æ jobba på Glasshuset», så mener han at han jobber der nå, og at han jobbet der før.

10. Barne TV

BARNE TV: "Kråkeklubben" er bare noe av Barne TV-produksjonene fra Tromsø.

Alle vet hvem «Pelle Politibil» er. Karakteren som har like stor legendestatus i Bodø som Halvdan Sivertsen og Tungtvann. I Tromsø produseres det Barne TV år etter år med «Påskemorgen», i tillegg til at «Heismann H», «Kråkeklubben», og «Midt i planeten» er spilt inn i Tromsø.

11. Festival

FESTIVAL: Festivaltilbudet i Tromsø er hakket bedre enn i Bodø.

Velkommen til Parkenfestivalen, hvor bodøværingene kaster seg over billettene som om det skulle ha vært verdens siste pizzastykke. Dette til og med før festivalen har sluppet en eneste artist. Det er åpenbart at bodøværingene ikke drar på festival for musikken sin del. De skulle bare prøvd Buktafestivalen, eller Rakettnatt.

12. Naturen

NATUR: Utsikten fra Fløya er formidabel.

I Bodø kan man gå seg en tur opp til Keiservarden. Der får man en fin utsikt mot havgapet. Det beste er at turen ned går fort, og hvorfor det? Fordi du blåser bort, enkelt og greit. Da er det greiere å ta turen opp Fløya med fjellheisen. Utsikten er for øvrig også bedre.

13. Koordinasjon

KOORDINASJON: Store bygg som Domkirken gjør det lettere å koordinere seg i Tromsø.

Bodø sentrum er mindre enn Tromsø sentrum. Kanskje ikke så rart med tanke på størrelsen på byen, men hvorfor har det seg da slikt at det er umulig å koordinere seg i Bodø? Endeløse gater overalt, og ingen store hus å forholde seg til, gjør at man aldri finner fram. Da er det bedre med Sjøgata, Storgata, og Grønnegata, mens bygg som biblioteket, rådhuset, og domkirka, gjør at man aldri går seg vill.

14. Innflygingen

Snødekte fjelltopper og flotte daler. Ingenting er bedre enn innflygingen til Tromsø. Skal man fly til Bodø, kan man like gjerne kjøpe billett til Tusenfryd, for innflygingen er en eneste stor berg og dalbane. Eneste forskjellen er at Tusenfryd er billigere, og morsommere.

15. Severdigheter

SEL-FIE: Hva er vel bedre enn å ta en sel-fie på Polaria?

Også turistmessig er Tromsø bedre enn Bodø. Hvem vil se Saltstraumen og Luftfartsmuseet, når man kan dra på Polarmuseet, Tromsø Museum, samt se seler, og panoramakino på Polaria?