SENTRUM: I Tromsø er det nå fem spisesteder som er med i appen «Too good to go». Appen gjør det mulig å sikre seg kafé- og restaurantmat, som spisestedene tidligere har måttet kaste.

Les også: For godt til å kastes.

Flere spisesteder

Først ut i Tromsø var Kaffebønna på Jekta og Strandtorget, og nå har også Smørtorget, Mathallen og Shin Sushi hevet seg med.

– Vi har vært i kontakt med flere spisesteder i Tromsø, og planlegger også å jobbe mer mot Tromsø til høsten, forteller Sophie Wiik til iTromsø.

Hun leder teamet som introduserer mat-tjenesten i Norge og forteller at tromsøværingene kan forvente et større tilbud i appen etter hvert.

– Ja, det er bare å følge med. Vi oppfordrer veldig til at spisesteder tar direkte kontakt med oss.

Les også: Dette er Tromsø-appene du må ha.

God mat til en billig penge

Appen fungerer slik at spisestedene gjør en vurdering på mengden mat de egentlig vil måtte kaste etter endt åpningstid, og legger deretter ut ulike måltider til en billig penge.

– Mathallen Tromsø er opptatt av miljøet og ønsker å kaste minst mulig mat. Derfor kan du nå sikre deg forskjellige godbiter via Too good to go. Det kan være alt fra fersk fisk og kjøtt eller en ferdig rett som vi tilbyr, skriver Mathallen i appen.

Godt mottatt

Wiik forteller at appen har blitt godt mottatt i Tromsø, både blant publikum og restaurantene.

– Spisestedene som er med i Tromsø er veldig fornøyde og positive. De er overrasket over hvor lite jobb det er for dem, og hvor enkelt det er å være med. Interessen fra publikum er stor og vi får stadig spørsmål om når det kommer mer overskuddsmat tilgjengelig i appen fra flere utbydere.

Hun forteller at de foreløpig ikke har noen brukertall lokalt for Tromsø.

– Vi har 80.000 brukere på landsbasis. Konseptet er perfekt for studentbyen Tromsø.

– Hva synes dere om appens mottakelse her i byen?

– Overraskende positivt. Vi kom fra Danmark hvor folk er veldig opptatt av miljø og Co₂-besparelse, og vi var veldig spente på hvordan det norske folk ville ta imot oss. Vi føler at Norge har blitt veldig opptatt av samfunnsansvar og miljø, og at timingen er veldig god.

Mattilsynet er positiv

Mattilsynet har tidligere uttalt at de er positive til appen.

– Hvis en slik tjeneste kan redde mat fra å bli kastet, er dette vinn-vinn både for restaurantene og kundene, sa Atle Wold, seniorrådgiver i Mattilsynet i en pressemelding da appen ble lansert i Norge i vår.

Da uttrykte medeier og styremedlem i Kaffebønna, Pål Einar Eilertsen, også sin begeistring for appen.

– Vi jobber konstant med å redusere svinnet vårt. Det er ikke bare miljøaspektet, men vi må jo betale for søpla vi sender. Så dette blir virkelig en vinn-vinn-vinn for oss, sier medeier og styremedlem i Kaffebønna, Pål Einar Eilertsen til iTromsø.

MAT- OG MILJØAPP: Slik ser mattilbudene ut i appen. Foto: Skjermdump
MATHALLEN: Mathallen tilbyr sin restemat til 30 kroner i appen «Too good to go». Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
KAFFEBØNNA: I appen lokker Kaffebønna med velduftende hjemmebakst til en billig penge. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen / iTromsø