Sommeren 2015 tok kommunen over ansvaret for Jordmortjenesten etter å ha hatt et samarbeid med UNN.

4. mai skrev iTromsø at på grunn av kapasiteten ville det bli vanskelig for gravide å få time hos jordmor i sommer.

Tre måneder senere er kapasiteten fortsatt på bristepunktet.

– Vi har leid inn flere ekstra vikarer. Disse er jordmødre som også jobber i andre tjenester. Vi har gått aktivt ut for å få inn ekstra vikarer. Våre egne jordmødre har også her gjort en god innsats for å rekruttere vikarer. Og vi har av den grunn fått dekt opp en del av de ledige vaktene. Dessverre har noen gravide vært nødt til å bytte time for at vi skulle få denne kabalen til å gå opp, men det har gått fint, sier Mary Line Mikalsen, som er fagkoordinator for forebyggende helsetjenester i kommunen.

– Vi har på grunn av sykemeldinger vært nødt til å avbestille noen avtaler i slutten av juni og begynnelsen av juli. Disse har blitt bedt om å ta kontakt med sin fastlege for å få en ny avtale hos dem, legger hun til.

Utlyser ny stilling

Som følge av kapasiteten vil kommunen ansette en ny jordmor etter sommeren.

– Ferietiden er en vanskelig tid for oss hvor vi har hatt ferieavvikling og sykemeldinger. Det er vanskelig i de fleste kommuner. Fra 1. september vil vi ansette en midlertidig jordmor i 40 prosent stilling, sier Britt Margareth Simonsen, som er enhetsleder for forebyggende helsetjenester i kommunen.

De satser på at ansettelsen vil gi dem en pekepinn om hva det er behov for.

– Vi håper dette skal hjelpe oss å få en bedre oversikt over hva behovet vårt egentlig er. Vi håper på å få dette på skinner, forteller enhetslederen.

Kan få time hos fastlegen

Mary Line Mikalsen, fagkoordinator for forebyggende helsetjenester i kommunen, påpeker at de som ikke får time hos jordmor, får time hos sin fastlege.

– Jordmor og lege er fagpersoner med forskjellig og utfyllende kompetanse. Begge ivaretar svangerskapsomsorgen på en trygg og sikker måte, sier Mikalsen.

Britt Margareth Simonsen oppfordrer de som blir gravide om å ta kontakt med dem med en gang.

– Ta kontakt med oss med en gang dere er gravid. Da vil det være lettere for oss å finne en time til dere, enn om dere venter, og ringer oss senere.