LANGNES: I mars i år mottok Mattilsynet en bekymringsmelding fra en ansatt på Jekta kjøpesenter om senterets musefeller.

Meldingen gikk ut på at en annen ansatt på senteret hadde uttrykt sin bekymring i en lukket gruppe for Jekta-ansatte hvor ledelsen ble bedt om å bytte ut musefellene.

Kjempet for livet

Årsaken var at kjøpesenteret utenom åpningstid legger ut limplater for å fange mus på kjøpesenteret. Den ansatte hadde fortalt at hun hadde funnet en slik felle med en mus på. I bekymringsmeldingen heter det at musen «tydelig hadde kjempet for livet for å komme seg løs, da det var tydelige blodspor rundt».

I mai mottok Mattilsynet nok en bekymringsmelding om bruk av limplater for å fange mus på Jekta, men iTromsø har ikke fått innsyn i denne.

Langvarig pinsler

I en e-post til driftssjef ved Jekta Storsenter, Andre Hellvig, redegjør Mattilsynet for bekymringsmeldingene og ber om informasjon om senterets rutiner for limfelle-bruk.

– Beskrivelser kan tyde på at limplatene har blitt for dårlig ettersett, noe som resulterer i langvarige pinsler for skadedyrene, skriver Anja Lindegård Aanstad, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet.

Hellvig skriver tilbake at senteret kun tar i bruk limplater når de allerede har prøvd andre metoder som gift og forebygging ved å tette hull i fasaden. Den interne instruksen for bruk av lim-musefellene på Jekta, er å legge ut limplater langs veggene. Ved bruk i fellesarealene legges de ut etter stengetid og samles inn klokken syv morgenen etter av vaktmesteren.

Nytt tiltak

Hellvig utdyper for iTromsø at det kun er i ytterste konsekvens at limfeller brukes.

– Vi har ikke noe stort problem med mus og vi samarbeider med Nokas skadedyrkontroll. I ytterste konsekvens så kan man bruke limfelle. Vi begynte med å prøve ut limplater i år og vi har gjort masse andre tiltak før vi gikk til det skrittet å prøve disse fellene.

Driftssjefen understreker at de loggfører hvor mange mus som blir tatt og at limfellene følges nøye med.

– Jeg har ikke noe tall for hvor mange mus som er tatt, men limfellene blir fulgt opp regelmessig og vi registrerer når de blir kontrollert. Vi samarbeider med butikksjefene, som også holder tilsyn med fellene.

Hellvig opplyser er det ingen limfeller som er i bruk på kjøpesenteret nå.

Aller siste utvei

Arne Mjøs, avdelingssjef i Mattilsynet Troms og Svalbard, uttaler seg på generelt grunnlag da Aanstad er på ferie.

– Limplater må bare brukes som absolutt siste utvei og skal kun brukes når man har prøvd alle andre muligheter. Ved en slik form for fanging av mus må det konstant overvåking til, slik at det er dyrevelferdsmessig forsvarlig, sier Mjøs til iTromsø.

I et svarbrev til Skadedyrbedriftenes Bransjeorganisasjon vedrørende bruk av limfeller skriver Mattilsynet følgende:

– Det må antas at bruk av limfeller påfører dyr svært store påkjenninger og lidelser. For at det skal kunne benyttes på en lovlig måte legges det derfor til grunn at ulempene ved denne form for innfanging og avliving helt klart vil oppveies av behovet for å fjerne skadedyrene.

Mjøs legger til at han ikke kjenner til den konkrete saken om limfeller på Jekta, men sier at Mattilsynet sjekker alle bekymringsmeldingene de mottar.

SISTE UTVEI: Driftsleder ved Jekta, Andre Hellvig, understreker at senteret kun benytter limfeller når det er aller siste utvei. Foto: Ingrid Aronsen Foto: Ingrid Bl??smo Aronsen