På hjemmesiden hybelrating.no har personer mulighet til å legge inn sin vurdering av et leieforhold. I motsetning til mange andre utleieannonser, er det her leietaker som skriver vurderingen. På denne måten kan en eventuelt ny leietaker se hva andre har skrevet om boligen de vurderer å leie.

Det var NRK som først omtalte saken.

LES OGSÅ: Nå er det dyrere å kjøpe i borettslag (iTromsø pluss)

Økning

På landsbasis har nå nettsiden om lag 900 vurderinger. Størst er Trondheim – hvor hybelrating.no ble startet – med omtrent 400 vurderinger. Men de opplever nå en sterk økning i antall registreringer i Tromsø.

– Vi nærmer oss 50 vurderinger i Tromsø. Vi hadde kanskje mellom 15–20 på samme tid i fjor, forteller Alexander Gjendem Gjørven, daglig leder og styreleder i hybelrating.no.

– Hvorfor tror dere det er såpass stor økning i Tromsø?

– Vi lurer litt på det samme selv. De som vi har snakket med om leiemarkedet i Tromsø, mener det er verre der enn andre plasser. Det er et stort press, mange har behov for en plass å bo og tilbudet dekker ikke helt opp. Da blir det lettere for utleiere, som kanskje ikke skulle vært på markedet, å fortsette, sier Gjørven.

Dårligst vurdering

På hjemmesiden kan man lese flere vurderinger av utleieadresser i Tromsø. Boligen rangeres fra en til fem stjerner, hvor fem stjerner er det beste. I tillegg legger personer til kommentarer om leieforholdet. Flere steder i Tromsø har kun fått en stjerne.

– Vi får stort sett høre at nettsiden er et positivt initiativ, så lenge ikke det blir misbrukt. Det kan være en utfordring hvis folk legger inn falske vurderinger for å 2sverte» naboen for eksempel. Vi har mail-verifisering, og vi jobber også med flere nye løsninger fremover, sier han.

Utleiernes perspektiv

Det var i 2014 at hybelrating ble lansert. Gjørven er sikker på at dette er noe som manglet i markedet.

– På annonsestedene får man kun utleiernes perspektiv. Den kan gi riktige beskrivelser, men ikke alltid. Hybelrating ble skapt for å nyansere dette bildet, forklarer han.

Positivt

Distriktsleder i huseiernes landsforbund i Troms, Dagfinn Strønstad, mener rating av hybler kan ha positiv innvirkning, blant annet med å øke kvaliteten på utleiemarkedet.

– En utleier vil være kjent med at en leietaker kan legge ut informasjon om utleieren på nettsiden. Det er det positive med systemet, sier Strønstad.

– Kan fungere som pressmiddel

Videre trekker han fram sider ved hybelrating.no som han mener ikke er heldig. Han belyser blant annet problematikken omkring det at det blir publisert en adresse i annonsene. På denne måten mener han det er enkelt å identifisere huseieren.

– Nettsiden kan også brukes som et uheldig pressmiddel mot utleier, hvor det kan trues med å legge ut annonse på nettsiden. Det er en skummel situasjon for utleier og vedkommende har ikke mulighet til i imøtegå dette, sier han.

– Leietaker er heller ikke sakkyndig når det gjelder boligstandard. Hans vurdering, som er veldig subjektiv, kan være feil, legger han til.

– Det er argumenter for og imot et slikt system. Brukes det fornuftig, så kan det være bra. Det finnes noen «sorte får» blant huseiere, og nettsiden gjør at huseiere må skjerpe seg.