Aldri før har det vært mer populært å studere ved UiT–Norges arktiske universitet. Hele 7.236 personer hadde UiT som sitt førstevalg. I fjor var tallet på 6.628. Tradisjonens tro har ikke alle funnet et sted å bo, kun en og en halv uke før studiestart.

Til tross for at det har blitt bygd nye studentboliger på Dramsveien, står nesten 1.000 studenter i boligkø. I år, som i fjor, tilbyr Norges arktiske studentsamskipnad nødovernatting i Åsgårdveien. Her er det plass til totalt 70 personer.

48 personer

– Det er 48 personer som har registrert seg til overnatting på denne midlertidige boordningen. Det er mange som har dette som en back up-løsning, forklarer Isabell Bjørkli Larsen, kommunikasjonssjef i Norges arktiske studentsamskipnad.

I de midlertidige overnattingslokalene, som egentlig blir brukt som eksamenslokaler, er det enkel standard. Studentsamskipnaden stiller med madrasser til samtlige studenter, det blir også ordnet kjøleskap, frys, vaskemaskin, tørketrommel, microbølgeovn, renhold og vaktselskap.

– Nå gjør vi klar 50 madrasser, så skaffer vi flere hvis det blir nødvendig, forklarer Guri Nilsen, avdelingsleder for studentboliger, og viser fram et av klasserommene som blir soverom til flere studenter i august.

Madrasser: Her ligger de 20 første madrassene som er gjort klart for studentene.

– Fordel

De to er sikker på at det å oppholde seg her en kort periode kan være positivt for studentene.

– Folk i det private markedet vil helst ikke leie ut til folk de ikke har møtt. Man bør være i byen for å kunne gå på visning. Det er en fordel med å bo her en periode. Noen finner også sammen her, og velger å leie en litt større leilighet som kanskje ikke hadde vært tilgjengelig dersom de kun var en person, sier Larsen.

SOVER I KLASSEROM: Dette er et av flere klasserom som vil bli benyttet som sovesal for studenter som ikke har funnet et sted å bo.

– Ingen blir kastet ut

I fjor var det totalt 52 personer som benyttet seg av den midlertidige overnattingen i Åsgårdveien. På det meste var det 30 personer som overnattet der samtidig.

– Tilbudet varer i år fram til 29. august, men vi kaster ingen ut. Erfaringsmessig er det ikke behov for tilbudet etter denne datoen, sier Larsen.

Antall personer som har registrert seg til denne midlertidige løsningen er betraktelig lavere enn tidligere år, forteller de to.

– For tre år siden måtte vi også bruke den gamle brannstasjonen til midlertidig overnatting, sier Nilsen.

– For to år siden var antall personer som benyttet seg av den midlertidige overnattingen på over hundre personer. Dette tallet har halvert seg, og det er jo en forbedring, sier Larsen.

Primitivt: Her er «kjøkkenet» studentene får benytte i lokalene. Både Larsen og Nilsen påpeker at det er enkle løsninger.

Råd

De to har følgende anbefalinger til de studentene som ennå ikke har funnet bolig:

– Følg med på bolignettstedene som finn.no og hybel.no. Du bør også følge med på studentheim, bolighjelpa og UiT-tavla, råder Larsen.

– Ta også gjerne kontakt med oss, så gjør vi alt vi kan for å hjelpe, legger Nilsen til.