Vitensenteret: Oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi, hvor unge ble utfordret til å bruke kreativiteten og fantasien til å finne opp fremtidens oppfinnelser, førte til over to tusen oppfinnerbidrag fra hele Norge. Av de 11 oppfinnelsene som gikk helt til topps var hele tre fra Tromsø.

Overrasket vinner

– Jeg gleder meg, og jeg er spent, sier Amanda Mathilde Amundsen (14).

Sammen med venninnen Ina Kildalsen kom hun på ideen med å lage en batteridrevet spark, altså sparkens svar på elsykkel. Hun trodde aldri de skulle bli blant vinnerne da de leverte inn sitt oppfinnerbidrag før jul i fjor.

– Vi leverte bare inn ideen om «supersparken», vi hadde ingen forventninger. Jeg ble veldig glad da jeg fikk en telefon om at vi hadde vunnet, forteller Amanda.

I ettertid har hun, i likhet med de andre vinnerne, både blitt intervjuet, fotografert og filmet i forbindelse med at alle oppfinnelsene skal stilles ut og vises landet rundt.

Rasmus Fossen Nordal (14) står bak oppfinnelsen iPowerWalk, en «lag-strømmen-mens-du-går»-maskin. Også han gleder seg.

– Det blir bra å komme til Bergen. Det har vært en ganske artig konkurranse å være med på, sier den unge oppfinneren, som er glad i realfag og ofte innom Skills Makerspace på vitensenteret.

Den tredje Tromsø-oppfinnelsen står blinde Henning Bruun bak. Han fant opp blindestokk med lyd, som iTromsø skrev om i vinter.

Unikt prosjekt

På et stort verksted i London i vinter ble det bygd modeller av oppfinnelsene til Prosjekt Fantasi-vinnerne. Det er disse modellene som nå skal stilles ut.

– Å be barn om råd ved å la dem finne opp morgendagen er flott på mange måter. Barna tas mer på alvor, og gløden deres for vitenskap og omverden får næring. Ofte dukker det også opp spennende og originale tilnærminger til velkjente utfordringer. Det gjør Prosjekt Fantasi helt unikt i verdenssammenheng, sier Tim Holdsworth, design & production manager i stiftelsen Science Projects Ltd. til nettstedet Prosjekt Fantasi.

Fabelaktig jobb

Vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog ved Nordnorsk Vitensenter har fulgt konkurransen fra begynnelsen i fjor høst. Denne uken var hun i Bergen i forbindelse med montering av utstillingen og forberedelser til et pedagogisk opplegg rundt den.

– Det ser helt utrolig bra ut! Science Projects har gjort en fabelaktig jobb med å omsette ideer og tegninger til virkelighet. Hver oppfinner blir presentert med portrettfoto, beskrivelse og tegning av ideen, ved siden av oppfinnelsen i full størrelse. De er virkelig blitt tatt på alvor, sier Kanebog.

Hun mener utstillingen kan brukes ut over det å bare bli imponert over det man ser på utstillingen.

– Man blir inspirert til å finne nye ideer og oppfinnelser selv. Jeg skal utvikle et skolepedagogisk opplegg til bruk for skoleklasser. Kreativitet er en viktig egenskap som kan trenes.

Avanserte oppfinnelser

Ifølge Holdsworth var problemet med å lage modeller av oppfinnelsene at det i noen tilfeller handlet om at dagens teknikk ikke er godt nok utviklet. Derfor er det i en del tilfeller skapt aktiviteter på utstillingen som på ulike måter illustrerer oppfinnelsene.

– Barnas oppfinnelser er for avanserte og kan først bygges en gang i fremtiden. Andre oppfinnelser lar seg ikke bygges til utstillingen av ulike sikkerhetshensyn. Noen oppfinnelser krever nemlig at brukerne har gjennomført en grundig opplæring før bruk, noe som er vanskelig i forbindelse med en utstilling, sier Tim Holdsworth i Science Projects Ltd. til Prosjekt Fantasi.

Prosjekt Fantasi-utstillingen kommer til Tromsø våren 2017.