Marie Storli fra Tromsø studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, og tar i år ett utvekslingsår i Hong Kong i Kina. Hun har valgt en ukonvensjonell transportmåte for å komme seg til Kina, nemlig med tog sammen med kjæresten og Tromsø-musiker Peter Estdahl.

– Da det ble klart at jeg skulle studere i Hong Kong tenkte jeg umiddelbart at jeg ville reise dit med tog, både fordi jeg ønsker å fly så lite som mulig og fordi jeg ville oppleve så mye som mulig. Det er så mye som går tapt på veien når man reiser med fly. Man kommer kjapt fram, det er sikkert, men man mister følelsen av hvor langt man har reist og hva som ligger mellom «hjemme» og «borte», sier Storli til iTromsø.

Transsibirske jernbanen

Hun tok fly fra Norge til Moskva, og deretter tog resten av veien.

– Vi tok den transsibirske jernbanen fra Moskva via Mongolia til Kina. Toget gikk ikke spesielt raskt. Det hadde en hastighet på 50 til 80 kilometer i timen. Til sammen tok turen tre uker, men da hadde vi flere lange stopp i løpet av turen. Den lengste strekningen vi tok uten stopp var fire dager i en vogn på tredje klasse. Der var det 54 senger trødd inn i vogna uten noe skillevegg, noe privatliv eller dusj. Det gikk fint de første to dagene, men på slutten av dag fire var det rimelig krise. Man fikk ikke kjøpt mat på toget, men kunne kjøpe øl, og det er jo noe.

Motorsykkeltur i Mongolia

Underveis i turen fra Moskva til Russland stoppet Storli og kjæresten i Mongolia.

– Vi hadde lyst å komme oss litt utfor byen toget stoppet i, men det var dårlig infrastruktur og ikke noen mulighet for å ta buss. Da leide vi oss en motorsykkel, og uten at noen av oss hadde kjørt motorsykkel før. Vi kjørte rundt 5 dager i strekk i ødemarka, forteller den eventyrlystne studenten som er storfornøyd etter turen.

LENIN: Storli beærer en statue av Lenin med en caps.

– Kina er som en annen verden, og det var både vakkert og lærerikt å se landskapet, menneskene og kulturen forandre seg gradvis, fra europeiske Russland som ligger ganske nært Norge, gjennom Sibir, hvor ting begynner å få en asiatisk «touch» og Mongolia, med sitt storslåtte landskap og vennligsinnede folk, til Kina, et land som for de fleste er «gresk». Med en rik kultur og dype røtter er Kina fascinerende og tiltrekkende, men ikke nødvendigvis så lett tilgjengelig.

Lyntog til Tromsø

Når iTromsø snakker med Storli sitter hun på et lyntog i Kina.

– Lyntogene her er sofistikerte greier, og noe helt annet enn den transsibirske jernbanen. Vi skulle hatt lyntog i Tromsø også, så det er bare å begynne å bygge først som sist, sier Storli.

LES OGSÅ: Denne videoen skal lokke enda flere til Tromsø