Mandag ettermiddag ble det holdt appell på Erling Bangsunds plass under fanen «Tromsø krever rettssikkerhet for kvinner» i lys av den omstridte dommen hvor tre menn ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha vært siktet for å ha dopet ned og gjengvoldtatt en ung kvinne i Hemsedal i mars 2014.

I ettertid har bilder florert på sosiale medier, både av de tre frikjente mennene og av meddommerne som sa «ja» til frifinnelse. Alle navngitt både med navn og bilde.

– Lynsjestemning er ikke noe vi ønsker. En selvjustis som oppfordrer til mer vold, er ikke noe noen her ønsker, så jeg håper den stemningen forsvinner slik at vi kan fokusere på det store problemet som er at å voldta i Norge nærmest er risikofritt i dag, sier Ragni Løkholm Ramberg til iTromsø.

For dårlig opplæring

Advokat Ramberg har full forståelse for at det å være meddommer kan virke avskrekkende for mange, etter episoden som nå har oppstått.

SAMFUNNSPROBLEM: Voldtekt i Norge er ikke et kvinneproblem, men et samfunnsproblem, mener appellant Ragni Løkholm Ramberg. Foto: Tobias Stein Eilertsen

– Det er veldig viktig at vi får flere meddommere til å melde seg, men de må få bedre opplæring i hvordan rus påvirker folk. Mye tyder på at verken dommere eller meddommere har nok kompetanse på det området, sier Ramberg.

Som også er klar på at feilen ligger i rettssystemet.

– Det er ikke de frikjentes feil, men systemet som det er noe galt med. Når det fungerer så dårlig som det gjør, når kun 1 av 10 som har opplevd voldtekt anmelder, at 8 av 10 saker som anmeldes henlegges og når en tredjedel av sakene som ender opp i retten, ender med frifinnelse, da er det noe som er alvorlig galt, sier Ramberg.

– Hva er samtykke?

Ramberg mener et av de store problemene blant både fag- og lekdommere, er spørsmålet om hva samtykke er for noe.

– Unge kvinner som opplever voldtekt har nesten blitt for en rettsløs gruppe å regne. At det nesten er risikofritt å foreta overgrep i Norge, er en fallitterklæring for rettsstaten Norge og samfunnet vårt. Hva er samtykke? Når er det overgrep? Denne debatten må tas, slik at dette blir siste gang vi står her samlet. For dette aksepterer vi ikke, sier politikeren.

På landsbasis

Leder i Kvinnefronten, Torill Nustad, sa i starten av appellen at dette var en viktig markering for å vise Andrea Vold Vollum at hun ikke står alene.

– Det er markering i over ti norske byer, der kvinner og jenter har samlet seg på kort varsel. Vi er opprørt og forbannet over dommen og vil med denne markeringen vise Andrea at hun er modig og ikke står der alene, sier Nustad.

Lene Sivertsen, leder i SMISO Troms, uttrykte i sin appell frustrasjon over en sak der nok en ung, norsk kvinne opplever ikke å bli trodd.

– Og så blir jeg forbannet når en av Norges mest kjente advokater (Harald Stabell red.anm.), står fram og sier at rettsstraffen for menn som begår voldtekt i Norge er for streng, sier Sivertsen.

Åpen debatt

Som får støtte av Elin Gjikaj i Kvinnefronten.

– Jeg ønsker flere mannfolk inn i debatten og mener Harald Stabell har helt feil fokus og bagatelliserer debatten ved å ta opp spørsmålet om for streng straff, sier Gjikaj, som sier de vil inviterer til åpen debatt på Prelaten 18. august, der de vil utfordre markante menn til å bli en stemme i debatten.

MENN: Elin Gjikaj mener flere menn må delta i debatten.

Alle appellantene trakk fram tall som viser vanskeligheten unge jenter har i dag, både for å anmelde, bli trodd og den lange og tøffe prosessen de går igjennom når det kommer til voldtektssaker.

– En av ti norske jenter opplever voldtekt. Det vil si 250.000 kvinner, og halvparten dør de er 18 år. Det sier seg selv at vi har et stort problem, sier Sivertsen.

I nære relasjoner

Hanne Stenvaag, daglig leder ved krisesenteret i Tromsø og omegn, holdt appell der hun trakk fram mørketll når det kommer til voldtekt i Norge.

– Av rapporterte voldtekter i 2014, var kun 14 prosent utført av ukjente. Det vil si at 86 prosent av alle voldtekter i Norge begås av folk i nære relasjon, av familie, kjæreste, kolleger eller lignende. Unge mennesker og barn er den mest utsatte gruppen med hele 80 prosent av alle saker, sier Stenvaag.

Hun trakk fram den store nasjonale rapporten fra 2014 som også viser at de fleste voldtekter er rusrelatert.

– Med dommer som denne, vil det ta motet fra mange. De fleste voldtekter begås mot unge jenter under 25 år, så vi har en stor oppgave å få de til å tørre og stå fram når dette skjer. Det er viktig og vise Andrea at det har en effekt og betydning å stå fram. Hun er ikke alene, sier Stenvaag.

HUNDREVIS: I overkant av 200 mennesker møtte opp på Erling Bangsunds plass mandag ettermiddag. Foto: Tobias Stein Eilertsen