TROMSDALEN: Kommunen har bedt om forslag til navn på den nye sherpastien opp Aksla. Ett av de mest populære forslagene er «Zapffetrappa» og «Zapffestien».

– Jeg tror nok det ville harmonisert dårlig med hva han sto for. Han ønsket ikke at man skulle tilrettelegge naturen, sier Dag Olav Hessen, som skrev antologien «Et liv på mange vis» om Peter Wessel Zapffe, sammen med Inga Bolstad.

Var mot tilrettelegging

I Facebook-gruppa ”Nye Gamle Tromsø”, som har 2.680 medlemmer som diskuterer friskt det som skjer i Tromsø, er steintrappa et åpenbart tema. En debattant mener ”Zapffetrappa/stien” er et dårlig forslag, og oppfordrer medlemmene til å komme med andre forslag.

– Han hadde jo noen kostelige utsagn som å sammenligne fjell uten- og med tilrettelegging, som ei jomfru og en skjøge, sier Hessen.

– Han var jo imot at Turistforeningen skulle sette opp røde T-er.

– Stort å bli kalt opp

Hessen tror likevel Zapffe ville likt å ha fått noe i Tromsø kalt opp etter seg, bare ikke steintrappen.

– Jeg synes det er fint å hedre Zapffe som en av Tromsøs store sønner, men det er jo med en betydelig bismak, og han hadde nok ikke satt pris på å få en steintrapp oppkalt etter seg.

Mange forslag

Forslagne har ikke latt vente på seg. En del ønsker at trappa skal få helt enkle navn som ”Trappa”, ”Steintrappa”, ”Tromsdalstrappa” eller ”Akslatrappa”, mens andre ønsker at sherpaene fra Nepal, som har bygget trappa, skal hedres.

Det er kommet inn forslag om både ”Sherpatrappa”, ”Himalayatrappa” eller bare ”Himalaya”. En person foreslår navnet ”Bifrost” – som i norrøn mytologi var navnet på brua mellom gudene og menneskenes verden, og en annen foreslår ”Himmeltrappa”. En variasjon av dette er ”Stairway to heaven”, eller det litt mer humoristiske ”Stein-way to heaven”.

Foto: Ronald Johansen
Peter Wessel Zapffe i kirketårnet Foto: ukjent