SENTRUM: – Vi liker å ha støyrock og samtidsmusikk til stumfilmene, det er med på å holde liv i og fornye stumfilmfestivalen, sier festivalsjef Martha Otte.

Huspianist

Årets stumfilmprogram har et stort geografisk spenn, med filmer fra Mexico («El Puño De Hierro»), Russland («Panserkrysseren Potemkin»), Det Osmanske riket (Views of the Ottoman Empire»), Tyskland («Die Nibelungen»), Georgia («My Grandmother»), Sverige («Skjæbnens Søn») og USA (Buster Keatons «Sherlock Jr.»).

stumfilmgave: Buster Keaton-klassikeren «Sherlock Jr.» er stumfilmfestivalens gave til publikum.

Men Stumfilmdager er også vel så mye en musikalsk festival, med musikalske bidrag fra inn- og utland. Amerikaneren Ben Model har blitt festivalens «huspianist», etter en rekke opptredener på stumfilmpiano.

– Ben Model fra New York har vært på hver utgave av Stumfilmdager. Han bidrar inn i programmet, og har lært seg å spille stumfilmpiano av en som spilte i stumfilmperioden. Ben er vår link til den autentiske stumfilmperioden, sier Otte.

Finsk gjensyn

Det blir også gjensyn med et finsk avantgarde band, som har blitt tromsøvenner etter flere opptredener her.

STUMFILMFEST: Festivalsjef Martha Otte inviterer til en ukes stumfilmfest med hundreårsjubileum for Verdensteatret og Stumfilmdager.

– Tromsøpublikummet elsker Cleaning Women. De skal bo i Tromsø en periode, og skal i tillegg til å spille til den georgiske filmen «My Grandmother» (beskrevet som en kuriøs og surrealistisk film), ha konsert på Bastard.

Støyrockbandene MoE og Årabrot, libanesisk Geko Fattal på strengeinstrumentet oud og musikklinja på Kongsbakken videregående skole leverer også musikalske bidrag til stumfilmene. Barentsband under ledelse av saksofonist Håvard Lund byr på gjensyn med årets stumfilmkonsert fra TIFF; «Varieté», mens Arktisk Sinfonietta spiller nyskrevet musikk av komponisten Torstein Aagaard-Nilsen til Sergei Eisensteins klassiker «Panserkrysseren Potemkin».

Viser åpningsfilmen

årabrot: Kjetil Nernes i støy-/postpunkbandet Årabrot spiller til Fritz Langs fantasyepos «Die Nibelungen».

Årets stumfilmfestival er spesiell siden Verdensteatrets 100-årsjubileum markerer starten på festivalen. Først blir det historisk utstilling på Tromsø bibliotek med Verdensteatret gjennom 100 år. Her blir det også stumfilmvisning med levende musikk. Selve jubileumsmarkeringen blir med visningen av «Skjæbnens Søn» på Verdensteatret, med Ben Model ved pianoet. Samme film ble vist da kinoen ble åpnet 4. juni 1916.

– Jubileet blir en fest for hele byen. Verdensteatret er hele byens kino, og stumfilmfestivalen er en årlig hyllest til denne kinoen. Nå skal kinoen rustes for de neste 100 år, sier Martha Otte.

meksikansk: Støyrockbandet MoE lydsetter den meksikanske stumfilmen «El Puño De Hierro».

Stumfilmdager arrangeres i perioden 29. august til 4.september.