– Hepatitt C er mye mer smittsomt enn HIV, så nå må vi få gjort noe med den gule, lille jævelen, uttaler professoren på UiTs hjemmeside.

I en rapport som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet i juli kommer det fram at infeksjoner, leversvikt og krefttilfeller som skyldes hepatitt har økt fra 890.000 dødsfall i 1990 til 1,45 millioner dødsfall i 2013. Ifølge NTB har Leger Uten Grenser trukket fram hepatitt C som en av verdens glemte kriser. I den samme rapporten kommer det fram at flere dør av Hepatitt C enn av HIV.

Behandling

Professor ved UiT, Ørjan Olsvik, beskriver sykdommen som «en stille epidemi», som har sneket seg inn på den vestlige verden, uten at det er blitt gjort mye for å forebygge den.

Dette er sier også professor Tore Gutteberg ved UiT og UNN seg enig i. Han trekker fram prisen for medisinen, som ligger på 1.000 dollar per pille.

– Når behandlingen er på 12 uker, så har vi ikke budsjett til å gi denne behandlingen til alle, sier han til UiT.

– Det er derfor kun de som har diagnostisert skader på levra som får behandling, fortsetter han.

25.000 bærere

UiT skriver at man regner med at 25.000 personer i Norge er bærere av hepatitt C. Sykdommen skader levra og resulterer ofte i kreft og død, skriver UiT.