Det forteller politioverbetjent og leder for Ungdomsgruppa/U18 ved Troms politidistrikt, Anita Hermandsen.

For en uke siden omtalte iTromsø at biblioteket i Grønnegata opplever utfordringer med kriminell virksomhet i lokalene. Bibliotekdirektør Paul Henrik Kielland bekreftet da at de samarbeider tett med politiet i saken.

Hermandsen opplyser at aksjonene politiet gjennomførte på Tempohjørnet i slutten av april kan knyttes opp mot problematikken hos Tromsø bibliotek og byarkiv i sentrum.

– Vi ser at mange av de samme ungdommene som er på Tempohjørnet og rundt om i sentrum også henger på biblioteket. Det er ikke snakk om organisert kriminalitet, men ungdom som kjøper og selger narkotika seg imellom, sier politioverbetjenten.

Storaksjon på Tempohjørnet

26. april gjennomførte politiet en storaksjon mot Tempohjørnet som endte i 12 reaksjoner, hvorav tre anmeldelser av personer som bar kniv og ni personer som var i besittelse eller brukte narkotika. Etter en ny aksjon den påfølgende dagen ble det opprettet ytterligere to saker på personer som bar kniv.

Hermandsen opplyser at biblioteket er med i den samme ringen som er definert som sentrum da politiet aksjonerte mot ruspåvirket ungdom ved Tempohjørnet tidligere i år.

– Dette er ikke et ukjent problem. Biblioteket er en åpen plass hvor alle velkomne, og er en samlingsplass med mange aktiviteter. Det er flott at mange grupperinger føler seg vel der, samtidig er det viktig at de som holder på med uønsket aktivitet på biblioteket finner andre ting å drive med, påpeker hun.

Les også: 11 personer pågrepet for bruk av narkotika

Uønsket aktivitet

Hermandsen legger til at politiet samarbeider tett med flere andre aktører, blant annet Utekontakten og Tvibit, for å håndtere utfordringene.

– Vi ønsker å hjelpe ungdommene med å finne bedre ting de kan bruke tiden sin på, sier politioverbetjenten.

Hun forteller at politiet så langt ikke har hatt noen narkotikaaksjoner på Tromsø bibliotek.

– Men vi er i dialog med biblioteket og det er flere andre aktører som også er klar over og jobber opp mot problematikken der.

– Når vi er ute og går i sentrum så er vi alltid innom biblioteket, og politipatruljene våre vet at det er mye ungdom som holder til der og at det drives uønsket aktivitet, utdyper Hermandsen.

Les også: Får tak i narkotika på YouTube

Vanskelig å ta på fersken

Lederen i Ungdomsgruppa synes det er synd at enkelte misbruker tilliten biblioteket viser sine kunder når de gir dem tilgang utenfor åpningstid.

– Det er noen som misbruker den tilliten og smetter inn dørene, og det er uheldig. Vi er flere aktører som ser og observerer hva som skjer der, og målet er å komme i posisjon og se om det er ungdom som vi kan hjelpe.

Hermandsen kan ikke utelukke at politiet vil gjennomføre aksjoner på biblioteket, men legger til at det er vanskelig å ta personene som kjøper og selger narkotika på fersken.

– At biblioteket skal bli brukt som en slik type arena er ikke ønskelig. Men samtidig er det åpent for alle og jeg tenker at politiet skal være innom og gjøre det vi kan for å forhindre kriminell virksomhet. Vi vil neppe ta noen på fersken, sier hun og legger til:

– Dersom det er ungdom som går igjen og som man klarer å identifisere dem så har vi i en utvidet mulighet til å ta kontakt med foreldre og ta saken videre.