SENTRUM: Neste år er det tid for en ny rektorperiode ved UiT – Norges Arktiske Universitet, og universitetsstyret skal i september avgjøre om UiT skal gå fra å ha valgt rektor til tilsatt rektor.

– Det skal opp i styremøtet i september og i forkant av det inviterer vi til en bred prosess hvor alle som har synspunkter får anledning til uttrykke seg enten på nett eller på debattmøter i Tromsø, Alta, Harstad og Narvik, sier styreleder og rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Oppe til debatt

I fjor høst vedtok Stortinget at hovedmodellen for ledelse ved landets universiteter og høgskoler skal være ansatt rektor med ekstern styreleder. Institusjonene står imidlertid fritt til å fortsatt ha valgt rektor og styreleder i en og samme person dersom styrene ønsker det.

– Hvilken ledermodell tror du UiT vil få?

– Det er lett å argumentere både for den ene og andre løsningen. Jeg kommer til å være lydhør i debatten og styremøtet, og det er flertallet der som til slutt bestemmer hva utfallet blir, sier hun.

Vil være åpen

Husebekk vil ikke flagge hvor hun står i debatten om hvorvidt UiT bør ha valgt eller tilsatt rektor.

– Jeg har bestemt meg for å ikke være så tydelig på det og vil høre på argumentene fra begge leire. Jeg skal være åpen, og kan leve med begge ordninger. Det er ingen katastrofe å videreføre valgt rektor, og heller ikke å få tilsatt rektor, sier hun.

Rektoren legger til at det som har vært vanskelig tidligere er å få kandidater til å stille i rektorvalget.

– Fra departementets side er det sett på som en mer moderne ledelsesform med tilsatt rektor, og de som har utlyst rektorstillinger har fått mange gode søknader til stillingen, sier hun og legger til at Kunnskapsdepartementet ikke har lagt noen føringer på hvilken ledermodell universitetsstyret bør velge.

Stiller til gjenvalg

Husebekk er klar på at hun ønsker å fortsette som rektor ved UiT når hennes fireårsperiode avsluttes neste år.

– Jeg ønsker meg en rektorperiode til, enten jeg stiller til valg eller om jeg søker på utlyst stilling som rektor, slår hun fast.

Den fremtidige ledermodellen ved UiT har foreløpig ikke vært oppe til diskusjon i møter etter sommeren.

– Det er så langt laget en orientering til ansatte og studenter om hvordan denne prosessen vil foregå. Men det er ikke lenge til de første møtene, som vil finne sted i slutten august og hvor vi vil be om innspill fra de ansatte og studentene, opplyser UiT-rektoren.