I et­ter­kant av vold­tekts­sa­ken i Hem­se­dal in­vi­ter­te Kvin­ne­fron­ten til de­batt­mø­te på Pre­la­ten om retts­sik­ker­he­ten til kvin­ner i Norge.

Mar­te Nu­stad er le­der for Kvin­ne­fron­ten i Tromsø og åp­net de­bat­ten med å snakke om den lave an­de­len av vold­tekts­sa­ker som en­der med dom­fel­lel­se.

– Vi tren­ger en gjen­nom­gang av retts­sy­ste­met, slo hun fast inn­led­nings­vis.

Kvin­ne­fron­ten kre­ver at de­fi­ni­sjo­nen av vold­tekt i norsk lov må end­res i tråd med in­ter­nas­jo­na­le kon­ven­sjo­ner til å om­fat­te sex uten be­visst sam­tyk­ke.

LES MER: Demonstrerte mot omstridt voldtektsfrikjenning

Vok­sen­opp­læ­ring

Rag­ni Løk­holm Ram­berg del­tok i de­bat­ten både i kraft av å være ad­vo­kat og po­li­ti­ker.

– Som ad­vo­kat har du en plikt til å si ifra når retts­sy­ste­met svik­ter, sa hun fra sce­nen.

Hun var opp­tatt av sko­le­ring og hold­nings­ska­pen­de ar­beid. Det må iføl­ge hen­ne inn fra og med bar­ne­ha­gen av, men også de som skal opp­tre i ret­ten må sko­le­res.

– Vi kan ikke vente til da­gens fem­årin­ger er blitt med­dom­me­re, slo Ram­berg fast.

Ram­berg trakk i til­legg til sam­tyk­ke spe­si­elt fram rus og rus­bruk som om­rå­der det i sam­fun­net ikke er nok kunn­skap om.

LES MER: – Lynsjestemningen må ikke få overskygge de virkelige problemene

Ord mot ord

På­ta­le­le­der i Troms po­li­ti­dis­trikt og fun­ge­ren­de po­li­ti­mes­ter Ei­nar Sparboe Lys­nes re­de­gjor­de for de man­ge år­sa­ke­ne til at så få vold­tekts­sa­ker en­der opp med dom­fel­lel­se.

Selv om han er­kjen­te at en av år­sa­ke­ne var at det ofte var man­gel på be­vi­ser, po­eng­ter­te han at det ikke be­tyd­de at alle sa­ker uten be­vis ble hen­lagt:

– I man­ge av sa­ke­ne som en­der med dom­fel­lel­se står det ord mot ord, slo han fast.

Ram­berg pek­te på at i en retts­sak fun­ge­rer ord som be­vis.

– Det er det dom­me­re gjør, de vur­de­rer ord mot ord, sa hun.

Al­li­ke­vel er det iføl­ge Ram­berg bare i vold­tekts­sa­ker det fø­rer til en så høy an­del av fri­fin­nel­ser. Der­for er det et stort be­hov for sko­le­ring av rettsaktører og hold­nings­end­ring i sam­fun­net.

LES MER: Regjeringspartiene vil ikke lage egne regler for voldtektssaker

Fornøyd med debatten

Et­ter de­bat­ten for­tel­ler Nu­stad til iTrom­sø at Kvin­ne­fron­ten er for­nøyd med opp­mø­tet og det hun be­teg­ner som en sak­lig og kon­struk­tiv de­batt med fo­kus på hold­nin­ger.

– Det hjel­per ikke å bare straffe folk, vi må for­hind­re at sam­funns­pro­ble­met er så stort som det er, for­kla­rer hun.