Ekteparet Gudrun (68) og Paul (75) Pörkert hadde Polaria på lista over attraksjoner de skulle få med seg på sitt første besøk i Tromsø. Men at de ble møtt av ordfører Kristin Røymo og en rekke overraskelser, hadde de neppe drømt om før de gikk inn.

Ikke i bobil

– Viel, viel dank (mange, mange takk), sa de etter å ha fått overrakt ei turbok fra Tromsø-området, gavekort for gratis mat og drikke hele dagen på Polaria-kafeen, gavekort på 1.000 kroner i Polaria-butikken, og en guidet spesialtur til akvariet inkludert mating av selene.

Det var fru Pörkert som fikk æren av å bli gjest nr. to million, men gaven ble delt med ektefellen.

– Det er overveldende, sa hun etter all oppmerksomheten hun og ektefellen ble til del.

Vekst

Ekteparet Pörkert kom ikke i bobil, som de fleste forbinder med tyske turister, men kom kjørende i en leiebil fra Sverige. De hadde booket seg inn på et av byens hotell og planen var å få med seg Ishavskatedralen, Fjellheisen, Polarmuseet i tillegg til Polaria for å se nordlysfilmen og akvariet.

Besøkstallene til Polaria har skutt i været de siste årene. Fra åpningen i 1998 til 2003 rundet de 1,5 millioner besøkende, mens de tre siste årene besøket økt med en halv million.

– Det viser hvilken vekst turistnæringen har, sier daglig leder Geir Stokke på Polaria.

Fullt hus

De to tyskerne er representative for hvem som besøker Polaria om sommeren.

– Det var ikke tilfeldig at det ble tyskere som ble gjest nr. 2 million, dem er det flest av om sommeren. Om vinteren er det engelske turister som dominerer blant de tilreisende.

Kan slå rekord

De som jobber på Polaria har hatt travle dager i sommer, spesielt når cruiseskipene ankommer.

– Det meste vi har hatt i løpet av én dag i sommer, er 2.200 besøkende i juli. Da lå det tre store cruiseskip inne, sier arrangementsansvarlig Nora Lund.

– Da er det fullt her, supplerer Stokke.

Polaria har i flere år hatt ønske om å utvide fordi de har vokst seg ut av dagens lokaler for lenge siden. De ønsker å kjøpe eller overta bygget fra Statsbygg, men har ikke mulighet for å betale markedsprisen på nærmere 30 millioner kroner.

– I fjor satte vi ny rekord med 127.000 besøkende, og det ser ut til at den kan bli slått i år. Lokalene er laget for å takle 40.000 til 50.000 besøkende. Utvidelse av Polaria og veien videre er eneste tema som står på styremøtet vi har i dag, sier Stokke.

Tre mill. i nybygg

Han viser til at det står på Statsbygg som eier bygget. Som iTromsø har skrevet tidligere ønsker Polaria å lage et utendørsakvarium for selene mot sundet, med sitteplasser rundt. De ønsker også å flytte kafeen til det samme området, og lage nye utstillinger i arealene som frigis i det gamle bygget.

– Vi har ikke mulighet til å betale markedspris og betjene lån i den størrelsesorden. Jeg skulle ønske at vi fikk overta bygget til en symbolsk sum, da kan vi gå til en finansiør med bygget som sikkerhet for lån, i tillegg til dokumenterte inntekter fra alle besøkende.

Stokke håper de har flyttet inn i nye, utvidede lokaler når neste store milepæl passeres.

– Med den publikumsøkningen vi har nå er det ikke urealistisk at vi får gjest nummer tre million når de nye lokalene forhåpentlig står ferdige om fem-seks år.

MILEPÆL: Daglig leder Geir Stokke på Polaria tar imot gjest nr. to million, Gudrun Pörkert (til venstre). Ektefellen Paul fikk også æren av å dele gaven hun fikk i anledningen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
nærkontakt: Gudrun Pörkert får holde en vaskeekte kongekrabbe, mens Espen Rafter (fra venstre), Geir Stokke og Paul Pörkert følger spent med. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
ORDFØRER-HILSEN: Gudrun og Paul Pörkert fikk også hilse på ordfører Kristin Røymo og overrakt gave fra kommunen i forbindelse med Polaria-gjest nr. to million. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø