OPPDATERING 14.30: Alle kundene til Nordix Data skal nå ha fått nettet tilbake.

Mange rammet

Flere tusen skal være uten internett i Tromsø etter at en graveentreprenør skal ha gravd av en hovedfiberkabel i nærheten av Templarheimen. De berørte er kundene til Bredbåndsfylket Tromsø, som inkluderer Tromsø kommune, Helse Nord og UIT.

- I forbindelse med utbygging av badelandet på Tromsøya har det oppstått fiberbrudd i kabelen til Fibersameidet. Dette berører dessverre flere kunder. Teknikere jobber nå med å utbedre feilen. Estimert rettetid er foreløpig til kl 18.00 i kveld. Vi kommer tilbake med ny melding så snart vi har mer informasjon, skriver Bredbåndsfylket Troms på sin hjemmeside rundt klokken 11.30 fredag.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Alvorlig

Daglig leder for Bredbåndfylket, Dag-Kjetil Hansen, forteller at det er en omfattende jobb å sette inn en reservesløyfe, men at det er entreprenører som er i gang med arbeidet allerede.

- Det er så klart alvorlig for de kundene som blir berørte og ikke har andre alternativ. I dagens samfunn er det meste avhengig av internett og elektronisk kommunikasjon, så det kan være kritisk for dem uten andre veier inn på nettet, sier Hansen.

Mange berørt

Stein Tore Gustavsen, administerende direktør i Nordix Data, forteller at hendelsen skjedde i 08.30 tiden fredag morgen.

- Jeg vil tro at det har skjedd i forbindelse med byggingen av Tromsøbadet og det er snakk om hovedfiberkabelen som går ut til Kvaløya, Balsfjord, Malangen, Lenvik, Salangen og Yttersia blant annet. Alle på Kvaløya som har fiber fra oss er nok berørt, sier Gustavsen som anslår at de har rundt 2500-3000 kunder som vil være berørte.

- Ganske kritisk

Gustavsen understreker at det er flere enn bare kundene deres som vil være berørte, da flere aktører bruker det samme nettet.

- Det er ganske kritisk for de som er rammet og helt uten nett. Det inkluderer legesentre, bedrifter, skoler, kommunale bygg samt privatpersoner. Det kan nok også merkes for en del av de kommunale byggene som er koblet opp på fiberen også på øya, sier Gustavsen.

Anders Krokan, pressekontakt i Telenor, opplyser at de ikke har registrert noe utfall i Tromsø hos deres kunder.

Kommunikasjonsrådgiver på UNN, Jan Fredrik Frantzen, opplyser at de ikke er berørt av nettbruddet.

Heller ikke UiT - Norges arktiske universitet er berørt, forteller kommunikasjonsrådgiver Karine Nigar Aarskog.

Vi oppdaterer saken!