– Det at vi finner bein i grøfta viser at det definitivt har vært et kirkegårdsområde her, sier arkeolog Keth Lind ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Beinfragmenter

I Kirkeparken befinner det seg et middelalderske kirkested, som er et automatisk fredet kulturminne. Tidligere graving har avdekket menneskebein i området.

Som iTromsø skrev i forrige uke skal arkeologer fra museet følge gravearbeidene i fortauet langs Rødbanken, og etter hvert langs Kirkeparken til Kirkegata.

– Vi har funnet tre-fire forskjellige fragmenter av menneskebein. Det kan hende vi skal datere dem for å finne ut hvor gamle de er. Dersom de er automatisk fredet, vil de bli innlemmet i våre samlinger. Dersom det ikke er tilfelle, vil de bli gjenbegravelse på en kirkegård etter avtale med kirkevergen, sier Lind.

Vært gravd før

Det er i forbindelse med at Kvitebjørn Varme skal legge fjernvarmerør gjennom sentrum at det må graves i områder som er automatisk fredet. Kulturminneloven sier at alle kulturminner som er fra før år 1537 (reformasjonen i Danmark-Norge) – bygninger, boplasser, veifar, bautasteder, gravhauger med mere – er automatisk fredet.

Gravingen så langt viser at det graves i såkalt omrotet jordmasser. Det betyr at det har vært gravd her før, og at menneskebeinene som nå er funnet kan være rotet rundt flere ganger i forbindelse med tidligere gravinger.

– Det vi har funnet er ute av kontekst. Det har vært graver i området, men de er ikke intakt. Hvor lenge siden det har vært gravd akkurat her og hvor mange ganger det har vært gravd, vet vi ikke, sier arkeolog Keth Lind.

Arkeolog Janne Oppvang, som overvåker gravearbeidet i Storgata, opplyser at gravearbeidet vil fortsette som planlagt tross funnene.