Hvordan har Bodø og Drammen klart å bli «Norgesmestere» i sentrumsutvikling? Det var – enkelt fortalt – spørmålet som Carina Dreyer Salater fra Bodø og Arne Enger fra Drammen prøvde å svare på torsdag kveld på det store byutviklingsseminaret som ble arrangert på The Edge.

– Det kanskje aller viktigste er at man må samarbeide – kommunen, andre offentlige etater og næringslivet. Og så må man tørre å stå fast ved sine vedtak og tenke langsiktig, sier Salater til iTromsø – etter at hun har holdt et foredrag som nok må sies å ha gitt tromsøpublikummet mange aha-opplevelser.

Langsiktighet

SAMARBEIDSPROFET: Carina Dreyer Salater fra byutviklingsavdelingen i Bodø.

– Jeg kjenner ikke til forholdene i Tromsø så godt, men om jeg skulle gi et råd så er det at politikerne må tørre å være tøffe – og ikke å drive med omkamper om vedtak som er fattet, sier hun.

Fra sin egen hjemby peker hun på en rekke prosjekter som er gjennomførte – og som har sukses – fordi politikere og næringsliv har blitt enige om noe, og der man har holdt seg til planene.

– Vi har fått en byutviklingspakke på 2,9 milliarder kroner, vi har bygget et kulturhus midt i sentrum til 1,2 milliarder kroner – og vi er i ferd med å få flyttet flystripa en kilometer for å få et helt nytt byområde som vi kan utvikle, var noe av punktene hun nevnte.

Omdømmeprosjekt

DRAMMENSER: Arne Enger fortalte om den enorme utviklingen hans hjemby har gått gjennom de siste 20 årene.

Hennes kollega fra Drammen – Arne Enger – fortalte at det var en felles tankegang som preget alt utviklingsarbeid som har gjort Drammen til en av Norges mest populære byer.

– Vi har fått byens befolkning til å bli stolte av byen sin, sier han.

De to kom ikke med konkrete råd i enkeltsaker til Tromsø – de valgte å vise til suksesskriteriene fra sine respektive hjemmebaner.

En som derimot kom med både råd og oppfordringer var hotellkonge Arthur Buchardt. Han sammenlignet Tromsø med andre byer har er virksom i – blant annet Helsinki og Oslo.

– Jeg har vært virksom i Tromsø i åtte år, men ikke fått til noe som helst. Her har jeg ikke fått gjennomslag for noe – mens jeg i andre byer har kunnet gjennomføre store prosjekter som har bidratt til flott byutvikling, sier han.

«Tromsø-syken»

FULLSATT: Storsalen på The Edge var full.STINN BRAKKE: Storsalen på The Edge var fullsatt av interesserte tromsøværinger.

Han beskriver tilstanden – visstnok med en latter – som en spesiell sykdom som Ishavsbyen lider av.

– Når jeg presenterer planene så er alle positive og de vil gjerne at jeg setter i gang. Men når det kommer til å fatte beslutninger så rømmer alle sammen båten og ingen vil gjøre noe.

– Det går ikke an å kalle det beslutningsvegring – det handler om en beslutningsfobi!

Leder i byutviklingskomiteen, Arbeiderpartiets Ragni Løkholm Ramberg, vil ikke gå med på at beslutningstilstanden i Tromsø er så alvorlig som Buchardt, ei heller at Bodø og Drammen er så mye flinkere enn Tromsø.

Fremsnakking

VERT: Sjefredaktør Stig Jakobsen var vert for byutviklingsseminaret på The Edge.

– Det de er flinkere enn oss på er at de fokuserer på det de er bra på. Vi i Tromsø må slutte å henge oss opp i det vi er dårlige på, sier hun til iTromsø.

Hun peker på det hun mener er flere prosjekter og planer som Tromsø har fått gjennomført gjennom politisk samarbeid og samhandling med næringslivet.

– Se på Kystens Hus, se på The Edge, se på idretts- og svømmeanleggene som skal bygges på Templarheimen. Vi får også til saker i Tromsø!

Andre ting som hun trekker fram – som hun mener vil bety mye for sentrums- og byutviklingen er ny havneterminal, den planlagte strandpromenaden fra Sydspissen til Stakkevollan og Sherpastien i Tromsdalen.

– Det siste er at vi har klart å bli enige om et nytt museum i sentrum – både på tvers av politikken og myndigheter, sier hun.