Fredag ble det kjent at administrasjonen i Lånekassen skal legge fram et forslag hvor regionskontorene deres i Tromsø, Ørsta og Bergen foreslås nedlagt.

Forslaget skal behandles av styret nå på fredag, og hvis det blir vedtatt av Kunnskapsdepartementet betyr det at 20 mister jobben her i Tromsø fra

Det får flere til å reagere.

- Sentraliseringskåt regjering

Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) har sendt skriftlig spørsmål til kunnskapsministeren om saken:

- Dette føyer seg inn i en rekke sentraliseringsprosseser under det som er den mest sentraliseringskåte regjeringen vi har hatt på lang tid. Dette rimer dårlig med festtaler om å få statlige arbeidsplasser i hele landet, sier Henriksen, og fortsetter:

- Vi ser stadige forslag og forsøk på å sentralisere mer. Fiskeridirektorat, Innovasjon Norge, landbrukspolitikken og en toppstyrt kommunereform. Dette er ikke en tilfeldig utvikling, og noe vi må protestere mot. Den stadige sentraliseringa vi har sett de siste årene truer målet om bosetting i hele landet.

Senterpartiet reagerer også

Det er ikke bare Arbeidspartiet som reagerer på forslaget. Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) har også sendt inn skriftelig spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren:

- I hvilken grad mener statsråden at en sentralisering av Lånekassen med nedleggelse av statlige arbeidsplasser i Ørstad og Tromsø samt ansettelsesstopp i Bergen harmonerer med regjeringens uttalte mål om utflytting av statlige arbeidsplasser? En reduksjon på 21 kompetansearbeidsplasser i en distriktskommune som f.eks Ørsta har større konsekvenser for en region enn en reduksjon på 60 i Oslo, skriver Tingelstad Wøien, og legger til:

- Rekruttering av kompetanse er ikke en utfordring da Lånekassen er lokalisert i områder med god tilgang på dette. Leiepriser og stabil arbeidskraft er ofte en fordel ved arbeidsplasser i distriktene.