Det kan være lønnsomt å sladre på kolleger og sjefen din, i alle fall om man skal tro et nytt studie utført ved Vrije Universiteit i Amsterdam.

Forskning.no skriver at forskere i psykologi gjennom flere eksperimenter fant ut at sladder øker gruppesamarbeidet og reduserer egoistisk atferd.

- Sladring er en billig måte å moderere andre menneskers atferd i små samfunn, i forhold til andre sanksjoner som krever tidskrevende overvåking av andres oppførsel, sier forskerne Junhui Wu og Paul A. M. Van Lange i en pressemelding.

Ikke bare negativt

Selv om de fleste av oss forbinder sladder på arbeidsplassen med noe negativt, mener høyskolelektor og doktorgradskandidat Mads Nordmo ved Handelshøyskolen BI at det også finnes fordeler:

- Vi anser nok sladder og straff som negativt. Men sladder og straff har ofte følelsesmessig basis i sinne, og sinne er en helt avgjørende følelse for at grupper skal kunne fungere. Menneskets evne til å føle og la seg motivere av sinne er en evolusjonær forutsetning for våre komplekse og sammenvevde samfunn, sier Nordmo til Forskning.no