ELVEGATA: 50-åringen ble i mars idømt Norges strengeste straff etter at retten fant ham skyldig i overlagt drap på Hermod Magne Steinsund (48) og forsettlig drap på Stein Håvard Larsen (45) på Kvaløya i september 2014.

To uker etter domfellelsen ble dommen anket. I forrige uke var det forberedende rettsmøte i saken og på mandag skal den føres på nytt – denne gangen foran en jury i lagmannsretten.

– Jeg ser fram til å prosedere saken på nytt, og er sikker på at vi kan opplyse saken på en god måte for lagmannsretten, sier førstestatsadvokat og aktor, Lars Fause.

Les alt om Kvaløya-drapene!

Ny rettsmedisinsk metode

– Det som er nytt, er at rettsmedisiner og professor ved UiO, Torleiv Ole Rognum, har utviklet en ny metode for testing av prøver fra avdøde for å fastslå dødstidspunkt, opplyser Fause.

Steinsund ble funnet skutt og drept i sin egen kommunale bolig på Kvaløya. Dødstidspunktet hans var et sentralt tema i tingretten.

– Retten hopper over flere vesentlige elementer rundt drapet på Hermod Magne Steinsund, blant annet det faktum at det ikke er hørt skudd og det faktiske dødstidspunktet, uttalte 50 åringens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, til iTromsø etter domfellelsen.

Professor Rognum er av lagmannsretten gitt mandat til å fastslå dødstidspunkt ved hjelp av den nye metoden.

Les også: 50-åring ble dømt for dobbeltdrapene – nå blir det ny rettssak

Bruker nedbrytningsprosessen

– Den ene metoden vi har forbedret og delvis utviklet, er å måle et stoff som heter hypoksantin. Dette er det helt bagatellmessige mengder av i en levende og pustende menneskekropp, men mengden stiger ved oksygenmangel. I noen tilstander hvor pust er svekket, som for eksempel ved en overdose, vil man se økte mengder, men normalt er det ingenting, forklarer han.

Ut fra hypoksantin-verdiene og temperatur kan man regne seg tilbake til dødstidspunktet.

– Denne metoden ble, sammen med de klassiske metodene, brukt første gang saken gikk for retten, opplyser rettsmedisineren, men legger til at han og hans team har forbedret beregningsmetoden siden da.

De klassiske metodene for å fastslå dødstidspunkt er å se på dødsstivhet og kjenne på hjerne- og omgivelsestemperatur. I tillegg måles kalium-nivåene i øyevesken.

– Kalium er et salt som i kroppen finnes masse av inni cellene, men lite utenfor. Når man er død brytes celleveggene ned og saltet siver ut. Ved å måle dette kan man, i likhet med hypoksantin-metoden, regne seg tilbake, forklarer Rognum.

Les også: Drapene som har rystet Tromsø

Lydtester boligen

Et annet nytt moment i saken er at forsvaret har bedt om en lydsakkyndig fra SWECO, et teknisk rådgivningsfirma, som skal ta lydprøver av Steinsunds leilighet og naboleilighetene.

At kun ett vitne hørte smell fra naboleiligheten var nemlig et viktig tema for forsvaret i forrige rettsrunde: Steinsund ble skutt tre ganger, og forsvaret påpekte at det var rart at vitnet kun hadde hørt det ene smellet.

– Derfor vil det også gjennomføres befaring på åstedet, så får retten sett hvordan leiligheten ser ut og samtidig får vi hørbarhet og synbarhet objektivt fremstilt. Et vitne hørte et smell, avdøde hadde tre kuler i kroppen – resten er kriminalteknikk, sier Fause.

Les også: Dømt for to drap – nå anker han dommen

Ingen ny etterforskning

Etter domfellelsen i mars, etterlyste den dømte mannens forsvarere videre etterforskning i saken, da flere tips om mulige andre gjerningsmenn kom inn i løpet av rettssaken. Det har imidlertid ikke blitt gjort.

– Når tingrettens dom er så tydelig, så kjører vi på med det som fungerer, sier Fause.

– Så det er ikke kommet inn noen nye vitner?

– Nei, men vi er alltids åpne for ting som dukker opp, men rykter som ikke er verifisert gjennom sikre vitneutsagn kan vi ikke benytte oss av. Det vi trenger er vitner som under ed kan fortelle hva som har skjedd og opplysninger som gir noe konkret, slår Fause fast.

Det som gjør drapssaken spesiell i norsk sammenheng, er at Stein Håvard Larsen (45) – tross gjentatte søk – ennå ikke er funnet

– Det ville gjort det lettere for aktoratet hvis vi hadde avdøde. Det ville blitt en helt annen sak dersom vi hadde ham som åsted, men vi har ikke hørt at det er nye konkrete opplysninger der, forteller førstestatsadvokaten, og fortsetter:

– Dersom noen sitter på relevant informasjon, oppfordrer jeg dem om å ta kontakt med politiet.

RETTSMEDISINER: Professor II ved avdeling for rettsmedisinske fag ved Universitetet i Oslo, Torleiv Ole Rognum.
PÅ BUSSEN: Dette er et overvåkningsbilde av den dømte 50-åringen, tatt etter det antatte drapstidspunktet 22. sept. Mannen har vedkjent at dette er han.