SINTEF og Kjersti Nerseth Arkitektkontor inviterte tirsdag til informasjonsmøte om «Seniorhuset», et kollektiv for eldre mennesker. Dette var det første møtet som ble arrangert i Tromsø, og første sjanse for eldre til å snakke med de involverte i prosjektet.

– Dette er et veldig ambisiøst prosjekt og et nasjonalt pilotprosjekt for friske eldre. Kanskje de er litt ensomme eller sitter på en litt for stor bolig og kunne tenkt seg mer selskap. Dette kan være en faktor for at de kan bo hjemme lengre og holde seg friske, sier prosjektleder Kjersti Nerseth.

Beboerne med hele veien

Tanken er i utgangspunktet å bygge én bolig, men om mange nok er interesserte og har økonomi til det, kan det fort bli flere. Et ferdigstilt prosjekt ligger et stykke fram i tid, da man først må finne den rette gruppen med menneske. Deretter må de finne en tomt før byggingen kan gå i gang.

– Vi ser for oss små kollektiv med 6–10 enheter hvor beboerne har egne boliger, men også har store fellesareal hvor de kan være sammen. Beboerne skal være med i prosessen fra starten av og være med på å utforme huset etter behov og ønsker, sier Nerseth.

Kommunen som tilrettelegger

Tromsø kommune skal ikke inn på eier-siden av prosjektet, men vil fungere som en tilrettelegger. Det kan også være aktuelt for kommunen å hjelpe til med tomt når den tid kommer.

– Dette er et veldig spennende prosjekt som dekker et behov vi ser er der. Dette kan være svært positivt for de eldre og minst like positivt for nærmiljøet de bosetter seg i. Dette er flotte og kreative folk som har et ønske om å bidra og er en kjemperessurs, sier Gunhild Johansen (SV), byråd for helse og omsorg.

Viktig med rett folk

Rundt 30 stykker stilte på møtet, og de fleste synes prosjektet er veldig interessant selv om det er for tidlig til å forplikte seg til noe.

– Vi kjenner jo ingen her, så det er viktig at man får bo med folk som har like interesser og likt aktivitetsnivå. Jeg tror også at det er veldig viktig at det blir en god blanding av par og enslige av begge kjønn. For min del er det også viktig at det er gangavstand til sentrum, sier Bjørnar Karlsen.