UNN: Det ble gjort mange graverende funn da Sivilombudsmannen besøkte ved flere av Universitetssykehuset Nord-Norges psykiatriske avdelinger i april. Tirsdag ble tilsynsrapporten offentliggjort. Der fremkommer det en rekke alvorlige hendelser, regel- og rutinebrudd og meldinger om maktmisbruk.

Les bakgrunnen: Melder om alvorlige funn på psykiatriske avdelinger på UNN

  • Blant annet skal en pasient ha blitt alvorlig skadet da han ble lagt i bakken av ansatte, uten at dette ble rapportert internt eller til Helsedirektoratet og Helsetilsynet.

  • En annen pasient ble beltelagt naken.

  • En tredje ble lagt i reimer med ei pute over ansiktet og en fjerde lå 25 timer fastspent til ei seng.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen opplyser at sykehusledelsen har mottatt Sivilombudsmannens funn, og at ledelsen har gått nøye gjennom rapporten.

– Det første vi gjorde da vi mottok rapporten, var å begynne arbeidet med å gå gjennom og kartlegge situasjonen ved andre enheter, for å forsikre oss om at ting er i orden i de mange enhetene som ikke har hatt tilsyn, forteller direktøren.

Mulige konsekvenser

I tillegg har ledelsen iverksatt flere tiltak for å ta tak i forholdene. Blant annet arbeides det nå med å utarbeide rutiner og prosedyrer der hvor de mangler.

– Og ikke minst ta en ordentlig runde for å sikre at de rutinene som er utarbeidet faktisk følges. Det handler dels om bevisstgjøring rundt betydningene av rutinene og dels om opplæring av de ansatte, forklarer Ingebrigtsen.

Sykehusledelsen jobber også med å gå gjennom ledelsen av de enhetene som omtales i rapporten.

– Det handler om å forsikre seg om at ledere på alle nivåer har forstått sitt ansvar og er villig til å ta det og følge det opp, slår Ingebrigtsen fast.

– Vil rapporten få konsekvenser for ansatte?

– Hva mener du med konsekvenser?

– Vil noen miste jobben?

– Det kan jeg ikke uttale meg om nå, men som sagt: Ansatte og ledere må forplikte seg til å gjøre ting slik de skal gjøres, svarer Ingebrigtsen, og legger til at sykehuset i kjølvannet av rapporten vil ta en ordentlig diskusjon internt rundt kultur og holdninger til pasientene.

Månedlige rapporteringer

Styreleder Jorhill Andreassen opplyser til iTromsø at også UNN-styret tar grep for å utbedre situasjonen ved de psykiatriske avdelingene.

– Det som kommer fram i rapporten er ikke noe som reflekterer UNNs verdier og holdninger, og dersom slike holdninger forekommer, så må de fjernes, tordner UNN-styreleder Jorhill Andreassen, og fortsetter:

– Det er sjelden jeg går ut som styreleder på denne måten, men disse funnene skal vi ikke være bekjent av.

UNN-styret har nylig hatt et ekstraordinært møte i forbindelse med Sivilombudsmannens avsløringer. Der ble det vedtatt at sykehusledelsens utbedringsarbeid skal følges tett, noe som innebærer månedlige rapporteringer til styret.

– Vi lager nå en plan for hvordan vi skal følge opp Sivilombudsmannens anbefalinger og vil rapportere til styret underveis. Det innebærer at vi fortløpende må ha en gjennomgang på hvordan de skal følges opp, når og i hvilken grad, forteller Ingebrigtsen.

– Lover, forskrifter og interne rutiner skal følges, konstaterer Andreassen.

FØLGER MED: UNN-styreleder Jorhill Andreassen (til venstre) vil følge utbedringsarbeidet med argusøyne. Foto: Stian Jakobsen