I bymisjonens lokaler ble det onsdag kveld arrangert en minnemarkering for dem som er gått bort i overdose, deres pårørende og alle berørte i form av appeller, musikalske innslag og servering. Markeringen er også et ledd i forebyggingen av nye overdoser og dødsfall.

Jimmy Pedersen (40) jobber til vanlig på Kafé X i sentrum og var blant dem som hadde møtt opp på minnemarkeringen av Verdens overdosedag. For tre år siden klarte han å komme seg ut av rusmisbruket. Da hadde han vært avhengig av rusmidler siden han var 13 år gammel.

Kjenner mange som har gått bort

– Jeg er her for å vise respekt for dem som sitter igjen. Alle som har vært i miljøet kjenner noen som har gått bort. Selv om miljøet kan virke kaldt så er det mange som står veldig nært hverandre.

Han forteller at han deltok på minnemarkeringen for første gang i fjor.

– Det var tøft – spesielt det å se alle de tomme skoene som står der fremme, sier han og viser til skoene som er plassert under bordet med tente lys i lokalet denne kvelden, og som er et nasjonalt symbol på dem som har gått bort.

– Det er tøft nå også. Jeg kjenner mange som har gått bort, og på lillejulaften i fjor mistet jeg bestevennen min. Jeg har prøvd å ikke tenke så mye på det, men nå som jeg sitter her kommer det tilbake til meg. Dette er en veldig fin måte å minnes dem som har gått bort, sier han åpenhjertig.

250 personer dør årlig

Gunhild Johansen, leder for helse- og velferdskomiteen i Tromsø kommune, var blant dem som holdt appeller under markeringen.

– Det er veldig bra at vi har denne anledningen til å komme sammen og minnes de som har gått bort, og samtidig kan jobbe for å forhindre overdoser og dødsfall i fremtiden.

Hun viser til at 250 mennesker i Norge dør av overdoser årlig. I Europa er det kun Estland som har flere antall registrerte dødsfall som følger av overdose er det kun Estland som har flere i Europa.

– Det skjuler seg mye sorg og smerte bak disse dødsfallene. Mange sliter med dårlig samvittighet og føler at samfunnet som helhet har sviktet.

Hjelpe i stedet for å straffe

Johansen peker på at det i perioden 2010–2014 var ni registrerte overdosedødsfall i Tromsø.

– Det er ni for mye, men likevel færre enn mange andre steder i Norge. Årsaken til de høye tallene i Norge er bruken av sprøyter i stedet for å røyke rusmidlene – slik man ser i større grad i andre land. Dette er noe vi prøver å gjøre noe med i kommunen, sier hun og utdyper:

– Jeg tror de fleste politikerne er klare på at vi må hjelpe i stedet for å straffe rusmisbrukerne. Dette er et helse- og sosialpolitisk spørsmål. Det å ha en bolig, jobb, utdanning og en alternativ sosial arena er også kjempeviktig for å hjelpe de som sliter med rusproblemer, og jeg mener at vi sammen kan gjøre en forskjell og sørge for at antall overdosedødsfall blir lik null, sier Johansen.

- Røyke i stedet for å bruke sprøyte

Vidar Hårvik fra Marborg, en brukerorganisasjon innen rusfeltet med særlig fokus på pasienter i behandling med metadon/Subutex

(LAR), fortalte i sin appell at det å slutte å slutte og bruke opiater, for eksempel heroin, utvilsomt er det beste for å unngå overdoser.

– Men hvis man ikke klarer det så bør man gå over til å røyke i stedet for å bruke sprøyte, understreket han.