Smittevernoverlege Torni Myrbakk forteller at en rekke tiltak er igangsatt for å hindre at flere blir smittet av MRSA-bakterien som er oppdaget på avdelingen for nyfødt intensiv på UNN.

– Vi isolerer pasientene som nå er smittet, og de ansatte som er smittet jobber ikke mot pasienter. Alle de ansatte på avdelingen blir undersøkt for smitte og pasientene som er smittet blir holdt adskilt fra de som ikke er smittet, sier Myrbakk.

MRSA-bakterien er gule stafylokokker som har utviklet resistens mot en del former for antibiotika. Myrbakk forteller at rundt 30 prosent av befolkningen er bærere av vanlige gule stafylokokker uten at de har tegn på infeksjon.

Ingen infeksjoner

– MRSA-bakterien i seg selv gir ikke oftere eller verre infeksjoner enn vanlige gule stafylokokker, men den er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika. Dette gjør at dersom man får infeksjoner kan de være vanskeligere å behandle. Heldigvis er det ingen av barna som har fått alvorlige infeksjoner, sier Myrbakk.

Det kan være vanskelig å bli kvitt MRSA-bakterien. Myrbakk forklarer at det er mulig å gjennomføre en såkalt sanering, som er en rekke tiltak for å bli kvitt smitten.

Kan være smittet livet ut

– Man kan behandle infeksjoner, men det er ikke så lett å bli kvitt bærerskapet. Det er ikke hundre prosent sikkert at man blir kvitt det, og i verste fall kan man være bærer av det resten av livet, sier Myrbakk.

De to ansatte som er påvist smittet av bakterien får ikke jobbe mot pasienter så lenge de er smittet, og de må teste negativt på smitte før de får jobbe mot pasienter igjen.

Myrbakk understreker at avdelingen nyfødt intensiv har et svært høyt fokus på smittevern.

– Det er en trangbodd avdeling med små, sårbare pasienter som krever mye personell, i tillegg er også foreldre og eventuell annen familie i avdelingen. Det gjør det utfordrende med tanke på å hindre smittespredning, sier hun.