MRSA-bakterien er i seg selv ikke farlig, men konsekvensene av å være bærer kan derimot være svært alvorlig.

- Dette er en bakterie som kan gi alvorlige infeksjoner, som kan være spesielt farlig for pasientene på nyfødt intensiv. Mange er små og for tidlig fødte nyfødte med reduserte immunforsvar i utgangspunktet. Dette er ikke en bakterie vi ønsker å ha i nærheten av dem, sier Nils Thomas Songstad, seksjonsoverlege nyfødt intensiv, og forklarer:

-   Vi kan aldri beskytte oss 100 prosent mot gule stafylokokker i og med at de alltid vil være i miljøet vårt. De kan føre til veldig alvorlige infeksjoner, men vi kan behandle dem med antibiotika. Men når det gjelder MRSA vil ikke den antibiotikaen vi vanligvis bruker fungere, vi velge andre typer og risikerer å ha veldig få effektive antibiotikum å velge mellom.

- Kan være dødelig

Det viktigste er at bakterie-utbruddet ble oppdaget slik at man fikk isolert de som var smittet tidlig. Songstad tror ikke de smittede skal være i alvorlig fare.

-  Gule stafylokokker kan være dødelig i seg selv, men i den situasjonen vi er i nå tar alle forholdsregler og behandle pasientene deretter. Det vi er bekymret for nå er at vi har MRSA-bakterier på avdelingen og at vi må bli kvitte dem, men det er ikke overhengende fare for de pasientene vi har inne nå.

Behandles på avdelingen

Selv om avdelingen er stengt, behandles de smittede og de andre innlagte pasientene som ikke er smittet fremdeles der.

- De som er smittet har fått en egen del av avdelingen, mens de andre innlagte er på rene rom i avdelingen. Det er friske ansatte som behandler de smittede, men de er kledd og opererer etter alle smittevernsrettningslinjene. De smittede ansatte vil få tett oppfølging fra både oss og bedriftshelsetjenesten, og må levere tre negative prøver før de kan komme tilbake på jobb, forteller Mona Mørkved, seksjonsleder for nyfødt intensiv.

Fødsler går som normalt

Stengingen av avdelingen har ingen konsekvenser for dem som har planlagt å føde på UNN i nærmeste fremtid.

- Fødeavdelingen har åpent som vanlig og hvis det oppstår situasjoner hvor det er behov for akutt hjelp har vi rene rom til å ta oss av det. Det som derimot skjer er at vi ikke tar imot nye pasienter. Det som blir meldt fra andre sykehus vil vi prøve å sende videre, sier Mørkved, og legger til:

- Vi tar det en dag av gangen, så det er umulig å si på nåværende tidspunkt når ting er tilbake til normalen.