– Det er et spennende initiativ, sier Tom Tiller.

Tiller har inntil nylig vært ansatt som professor for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT–Norges arktiske universitet. Han er kjent for å være en produktiv forfatter, og i forbindelse med at han for to år siden ga ut sin bok nummer 70 lagde iTromsø en reportasje om den produktive professoren.

Veldig overrasket

Men at den engelske utgaven av boka «Læringskoden», med undertittelen « ... fra karakterer til karakter ...», skulle ende opp som bokgave fra Folkehøgskolerådet i Norge til president Barack Obama i Det hvite hus i Washington, hadde Tiller ikke drømt om.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg ble spurt om jeg syntes det var greit. Jeg spurte om det var seriøst, og fikk til svar at det var dypt seriøst. Det er veldig spesielt, og ledelsen i Folkehøgskolerådet gjør ikke dette bare som en gimmick, sier en stolt Tiller.

Brev fra elever

Han skrev «Læringskoden» i forbindelse med at folkehøyskolen fylte 150 år i 2014. Da Obama møtte de nordiske statslederne tidligere i år kom det fram at han hadde gått på en amerikansk utgave av den norske folkehøyskolen.

Derfor skrev ledelsen i Folkehøgskolerådet brev til Obama i sommer og la ved boka til Tiller, med følgende hilsen til slutt: «It is our privilege to place this book in your hands as a token of our appreciation of your appreciation of the folk schools. We hope it will interest and inspire many readers».

Boka er basert på 300 brev fra nåværende og tidligere folkehøyskoleelever om sine erfaringer fra året på folkehøyskole. I brevene kommer det ikke minst fram elevene opplevelse av ungdomsskolen og videregående skole i sterk kontrakt til året på folkehøyskolen.

Fra karakterer til karakter

– Det var overraskende å lese opplevelsen elevene hadde fra ungdomsskolen og videregående skole. Mange ble ikke sett eller inkludert, og evner og anlegg ble ikke observert. Selvbildet falmet år for år, og flere vurderte selvmord som utvei. På folkehøyskolen ble de møtt på en helt annen måte. I møtet med de nordiske ministrene fremhevet Obama folkehøyskolens betydning for egen utvikling, sier Tom Tiller.

Han er opptatt av frafallet i den videregående skolen og hvordan det kan reduseres. Han mener løsningen ikke bare er å stille krav til karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

– Jeg tviler på at vi får bedre lærere med bare å fokusere på mattekarakteren. I boka «Læringskoden» konkluderer jeg med at man ikke ensidig bygger opp menneskets karakter med karakterer, men derimot når man satser på menneskets karakter, kan det også bli gode fagkarakterer.

Venter på svar

Folkehøgskolerådet har ennå ikke fått svar fra Det hvite hus på brevet de sendte rundt 1. juli, men de har ikke gitt opp håpet.

– Vi har ikke fått svar, men vi håper det kommer. Det hadde vært hyggelig å få svar fra Barack Obama, sier daglig leder Odd Arild Netland i Folkehøgskolerådet.