Når skolen er over springer de ned på rådhuset for å følge kommunepolitikken – minutt for minutt.

– Det er veldig spennende å følge med på kommunestyret. Vi meldte oss begge inn i AUF i fjor og synes politikk er interessant, sier Seljeseth som også er leder for Tromsø AUF.

Mens de fleste ungdom holder seg på trygg avstand fra kommunestyremøtene som kan vare i opp til et halvt døgn, synes Seljeseth og Sætran at debattene er fengende.

– Det er utrolig spennende å ikke bare følge de store sakene, men også de små. Samtidig lærer vi mye om hvordan man skal oppføre seg på en talerstol. Vi kan ikke så kjempemye om det politiske enda, så da vi lærer mye om hva de ulike partiene mener, sier jentene.

Anni er favoritt

Likevel innrømmer de at det er enkelte som er mer spennende å følge med på enn andre.

– Det er noen som bare snakker og snakker, mens andre som er så dyktig at selv kjedelige saker blir spennende. Anni Skogman i Frp er en av de flinkeste til å fenge publikum. Hun virkelig ærlig og oppriktig når hun snakker, selv om vi ikke alltid er enig. I tillegg mener vi selvfølgelig at mange av Arbeiderparti-representantene også er veldig flink, sier Seljeseth.

– Rørt

Skogman blir helt paff av rosen.

– Jeg må bare si tusen takk til jentene. Jeg blir rent rørt. Det er selvsagt ekstra hyggelig å få skryt av noen som er politisk uenig med meg. Det er helt fantastisk at det er ungdom som viser samfunnsengasjement og engasjerer seg ved å følge kommunestyret på fritiden. Det gir meg håp for fremtiden, sier Frp-lederen.

– De fleste på vår alder drar bare hjem etter skolen og ser på Netflix, men ved å få med oss kommunestyret lærer vi utrolig mye vi også har fått nytte av på skolen, sier Sætran.

-Vil dere helst se på «Skam» og «Paradise Hotel »eller kommunestyret?

– Jeg ser ikke noe særlig på TV, så det må bli kommunestyret, sier Seljeseth, før Sætran legger til:

– Og sesong tre av Skam har jo ikke begynt enda.

FORBILDE: Her står AUFjentene Aleksandra Seljeseth (til venstre) og Rikke Sætran sammen med Frp-gruppeleder Anni Skogman. Jentene mener Skogman er en av de dyktigste talerne i kommunestyret. Foto: Martin Lægland Ellingsen