Enda en pasient ved nyfødt intensiv har testet positivt for MRSA-bakterien

Totalt er det nå påvist 10 positive tilfeller av MRSA-smittede tilknyttet pasienter, ansatte og pårørende ved nyfødt intensiv.
MRSA-bakterie
  • MRSA (meticillinresistente gule stafylokokker) gule stafylokokker som har utviklet resistens mot alle betalaktamantibiotika.
  • Enkelte stammer kan i tillegg være resistente mot flere andre typer antibiotika.
  • Bakterienes resistens har dermed betydning for behandlingen av infeksjoner, mens bakterienes patogenitet og virulens, inklusiv spredningsevne, kan variere blant både antibiotikaresistente og antibiotikasensitive stammer.
  • MRSA smitter på samme måte og har samme potensial for framkalling av sykdom som andre S. aureus, men da de kan være vanskelig å behandle er de fryktet, ikke minst i helseinstitusjoner.
  • Ervervet antibiotikaresistens hos bakterier er i stor grad et resultat av forbruk av antibiotika i samfunnet. Dette gjelder for det totale forbruket av ulike typer antibiotika, men risikoen for å bli funnet MRSA-positiv er også forhøyet hos den enkelte pasient som får antibiotikabehandling.
  • Siden 1960-tallet har det vært et økende problem med antibiotikaresistente gule stafylokokker ved helseinstitusjoner.
  • I Norge ønsker man å unngå at MRSA spres i sykehus. Man ønsker også å unngå MRSA i sykehjem, i hjemmetjenesten og hos personer som er i kontakt med disse helsetjenestene. Mistenkte tilfeller undersøkes og på sykehus isoleres de. Infiserte personer behandles, og kolonisering forsøkes sanert. Smitteoppsporing foretas rundt hvert tilfelle i helseinstitusjoner og er anbefalt i private hjem dersom det er sannsynlig at bakteriene kan spres videre til helseinstitusjoner.
  • En rekke tiltak iverksettes for å hindre videre spredning på helseinstitusjonen. Et annet viktig element i arbeidet er å være restriktiv i bruk av antibiotika. Utenfor sykehus og sykehjem utgjør MRSA et svært lite helseproblem og vil sjelden forårsake større problemer enn andre stafylokokker.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
nyheter

Etter at det forrige lørdag ble funnet MRSA-bakterie ved nyfødt intensiv avdelingen på UNN, har det blitt gjort omfattende tester av både pasienter, ansatte og tildligere innlagte pasienter.

LES OGSÅ: Nok en ansatt smittet av MRSA-bakterien

Før bakterien ble oppdaget

Èn av de 14 pasientene som var innlagt ved nyfødt intensiv i perioden 2.–26. august, altså før bakterien ble oppdaget, har testet positivt.

Testen er gjennomført hos fastlege denne uken, etter at pasienten ble utskrevet i slutten av forrige uke. Den berørte familien er kontaktet av sin fastlege, og følges opp i henhold av primærhelsetjenesten skriver UNN i en pressmelding.

LES OGSÅ: Slik takler UNN bakteriemarerittet

10 påviste tilfeller

Totalt er det nå påvist 10 positive tilfeller av MRSA-smittede tilknyttet pasienter, ansatte og pårørende ved nyfødt intensiv UNN Tromsø den siste uken. Ut over dette ventes det ikke nye testsvar før over helgen.

LES OGSÅ: - Kan forbli smittet resten av livet

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter