SENTRUM: Sommerferien er offisielt over, og etter uker med mye god mat og utskeielser, late dager på stranden og minimalt med trening, er det flere som nå begynner å se seg om etter måter å kvitte seg med feriefettet på.

Mulighetene er mange for dem som ønsker å få på plass treningsrutinene denne høsten, og i Tromsø kan du trene utendørs like godt som inne på treningssenter.

Trener helst ute

TREKUBBER: I tufteparken på Nye Charlottenlund finnes det nå trekubber med tau som kan brukes i styrketrening, for eksempel markløft, slik Audun Stokkan viser her.

Audun Stokkan og samboeren Cathrine Ballo Olsen er blant dem som gjerne benytter seg av frilufts- og aktivitetsområdene på Charlottenlund eller i Telegrafbukta for å trene.

– Da får vi vært ute i frisk luft samtidig som det er gøy. Anlegget her er så fint og alle uansett alder kan bruke det, sier Olsen, mens hun ser på samboeren som tester ut en ny øvelse i tufteparken på Charlottenlund.

Fra april måned trener de helst ute – når snøen rundt apparatene forsvinner.

– Vi får trent hele kroppen her. I tillegg til apparatene er trekubbene som er laget til tufteparken kjempefine å bruke, og trappene rundt parken kan brukes til å trene bein. Av og til må man være litt kreativ, og vi tar ofte med oss et strikk som vi bruker, sier Stokkan.

SPLITTER NY: Løpebanen på Nye Charlottenlund sto ferdig i forrige uke og kan brukes til å kombinere kondisjonstrening med egenvektstrening i tufteparken.

Han legger til at de i tillegg sparer mange tusen kroner på å trene utendørs i stedet for på treningssenter.

– Her kan du i også ta med barna slik at de kan drive med sine ting mens du trener. Det er ikke alltid så enkelt å ta dem med seg på treningssenteret.

– Prøv deg fram!

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Cathrine Ballo Olsen (38) begynte å trene i tufteparkene i Tromsø for to år siden. Nå som hun er gravid kan hun ikke ta de tyngste øvelsene, men trekker fram at treningen uansett ikke må være så avansert for å få godt utbytte av en økt.

Stokkan har brukt tufteparkene på Tromsøya aktivt siden de ble satt opp for flere år siden. Han og samboeren har følgende tips til dem som ønsker å trene mer utendørs:

– Det er bare å komme i gang. Mange er redd for at de ikke kan nok, men det er bare å prøve seg fram. Du må begynne et sted, og du trenger ikke trene deg opp for å komme hit, sier Stokkan.

– Hvis du ikke vet hva du skal gjøre så er det bare å se på tavla med øvelser, være kreativ eller komme hit for å se på andre. Det viktigste er at det ikke trenger å være så avansert. Det enkle er ofte det beste, sier Olsen.

Stokkan forteller videre at han ikke blir så imponert av dem som løfter 200 kilo i benkpress, men heller av dem som kan løfte sin egen kroppsvekt.

– Man blir bedre gjennomtrent ved å drive egenvektstrening her. Styrken man får her sitter lenger i kroppen enn den du får i studiogym – som ofte er ferskvare.

– De fleste som er her er også veldig hjelpsomme. Hvis det er en øvelse du ikke får til så er det enkelt å spørre om hjelp. Miljøet her er veldig inkluderende, legger Olsen til.

Utendørstrening

Hilde Sandvoll, administrerende direktør for Stamina Trening, trekker fram Telegrafbukta og Charlottenlund som gode områder for trening av styrke og kondisjon utendørs.

– Det er bare å gi Tromsø kommune og Tromsømarkaprosjektet en stor high five. Det de har fått til i Telegrafbukta og på Charlottenlund er utrolig bra.

– På nye Charlottenlund og i Telegrafbukta kan både små og store benytte seg av tuftepark med apparater til egenvekttrening og frivekter laget av trekubber og tau som er helt supert. Begge stedene har også sandvolleyballbaner, samt en helt ny løpebane på Charlottenlund, frisbeegolf, klatrestativ for barn og voksne og lysløypa like ved, utdyper hun.

– Tromsø er ei perle

I lysløypa og i områdene rundt finnes flere steder hvor man kan løpe bakkeintervaller.

– Det er muligheter for alle uansett hvor du befinner deg. Sånn sett er Tromsø ei perle. På Kvaløya har du også lysløype med gode muligheter. Rødtinden som ligger 474 meter over havet er i tillegg en fin ettermiddagstur, rett ved Kvaløysletta Skistadion. Og så må vi ikke glemme Fjellheisen og steintrappen vi har fått opp dit, sier Sandvoll.

Hun legger til at det også finnes mange muligheter om vinteren.

– Bruk de samme områdene, for eksempel med ski – både bortover og oppover. På fint vinterføre kan du også løpe langs gang- og sykkelstien. Et annet alternativ er å ta en styrketrening med snøskuffa. Sofaen er i hvert fall ikke et alternativ, og alt er bedre enn ingenting. Det som er fint med uteområdene vi har er at de passer for små og store, studenter, voksne og seniorer. Det finnes bare muligheter, sier Sandvoll.

Kombinasjonstrening

Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet i Tromsø kommune, viser til at naturen er byens billigste treningssenter, som attpåtil er døgnåpen og uten bindingstid.

– Vi satser på en balanse mellom friluftsliv, trening, lavterskeltrening, daglig transport og aktiviteter både i Telegrafbukta og på Nye Charlottenlund. Vi jobber også med å finne plass til en tredje tuftepark med seks apparater på Nordøya i løpet av høsten.

Audun Stokkan

Han forteller videre at en del vil nok kombinere det å løpe i lysløypa med egenvekttrening i tufteparkene.

– Det er i tillegg perfekt å løpe kortintervaller i akebakken på Charlottenlund. Og så har du opp heistraseen i Bak-Olsen for dem som vil ha det enda tyngre, sier Romsaas.

– Bruk marka

Lysløypa er elleve kilometer og strekker seg fra Tromsø Museum til Nordspissen, med muligheter for turer innom Langvannet og Workinnmarka, forteller prosjektlederen.

– Jeg synes det fineste er å løpe langs stiene, utenom veier og lysløypa. Jeg bor på Sør-Tromsøya og prøver selv å finne nye veier opp til Prestvannet. Det å løpe rundt sørspissen er også en av mine favoritter.

– Mellom skihytta og Hamna er det så mange stier på kryss og tvers. Der er det også fint for stisykling og er områder hvor man har følelsen av å være langt fra folk.

HØYT OG LAVT: Audun Stokkan (33) er både høyt og lavt i tufteparken på Nye Charlottenlund. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Han legger til at det ikke finnes noen god grunn til ikke å bruke marka til trening.

– Men for mange er det en terskel å komme seg ut. Vi prøver å nå ut til folk, men klarer ikke å nå ut til alle. Vi har også noe som heter «100 på Tromsøya» som er turorientering for alle, med 100 gratis orienteringsposter. Karthefter finner man på rådhuset og målet er at folk skal bli kjent utenfor lysløypa. Det er litt som den analoge utgaven av Pokémon go, sier Romsaas med et smil.

Studiotrening

Selv om mulighetene for å trene utendørs er mange, er det fremdeles flere som foretrekker å trene inne på treningssenter. Noen tilbyr gruppetimer og personlig trening i stor grad, mens andre fokuserer på egentrening. Den rimeligste månedsavgiften for studiotrening i Tromsø finner man hos Sky Fitness i Skippergata.

PRIS ER VIKTIG: Lene Holmgren er student og ser helst at prisen for studiotrening ikke blir for stiv. Her under en prøvetime hos Sky Fitness i Tromsø sentrum.

Lene Holmgren er student og opptatt av at prisen for å benytte seg av et treningssenter ikke blir for høy.

– Det er selvsagt en prioritering man gjør, men jeg er ikke avhengig av gruppetimer slik en del andre senter tilbyr. Noen vil ha gruppetrening og betaler for det lille ekstra, mens jeg har alt jeg trenger her. Jeg trener også gjerne utendørs når været er fint, sier hun da iTromsø møter henne i frivektsavdelingen på Sky Fitness.

Senterleder Christoffer Michalsen forteller at mange blir overrasket over prisen hos treningssenteret.

– Vi satser på å være byens billigste og mange som trener ved andre senter blir overrasket over prisen vi tilbyr. Vi får gode tilbakemeldinger fra kundene, sier han.

Prisoversikt

Her finner du oversikten over byens treningssentre samt prisene per måned for medlemskap:

Sky Fitness:

249,-/mnd, ingen bindingstid

Studio 7 Tromsø:

295,-/mnd ved 12 måneders bindingstid. Studenter 275,-/mnd

Evo (Bjerkaker og Stakkevollvegen):

349,-/mnd, ingen bindingstid

Actic Alfheim svømmehall og Actic St. Elisabeth:

349,-/mnd ved 12 mnd bindingstid. 10 prosent studentrabatt (inkl. tilgang til både treningssenter og svømmehall)

Kraft studentidrettssenter:

Årsmedlemskap med studentpris fra 199,- / UiT-ansatt fra 299,- / Skoleelev VGS fra 299,- / UNN-ansatt fra 325,- / Alle andre fra 399,-

Tromsø Treningssenter:

399,-/mnd for ordinært medlemskap med 12 måneders binding og 360,-/mnd for bedrift, student, pensjonist, familie

Spring Fitness

399,-/mnd med bindingstid 12 mnd (Innmeldingsavgift kr. 290,-)

499,-/mnd uten bindingstid (Innmeldingsavgift kr. 290,-

Kom i Form Tromsø:

449 per mnd (ordinær 12 mnd)

399 per mnd (bedrift, vennegjeng, student)

Exolo Tromsø:

550,-/mnd ordinær pris for 12 måneder. 429,-/mnd studentpris og 369,-/mnd for Exolo familie ved 12 mnd bindingstid

Stamina Hot:

569,-/mnd ved ordinært årsmedlemskap. Student pris 399,-/mnd ved 12 måneders bindingstid

Studio Pilates:

590,-/mnd for abonnenter med avtalegiro. Studentpris 400,-/mnd

Sats Elixia (sentrum og Langnes):

570,-/mnd for ordinært medlemskap med 12 måneders binding. 20 prosent rabatt for studenter og opp til 30 prosent rabatt for bedrifter

Crossfit Tromsø:

699,-/mnd ordinær

599,-/mnd student/honnør

(begge ved seks måneders bindingstid)

Klinikk 24:

Ordinærpris 699,-/mnd og studentpris 649,-/mnd, ingen binding

)