Torsdag 8. september har «Landstrykere», som er basert på Hamsuns «August», premiere på Hålogaland Teater. Blant skuespillere i kostymer, lydteknikere som tester volum og sminkører som finpusser øyenskygger finner vi lyd- og videodesigneren Reidar Richardsen.

Han har kanskje en av de aller viktigste oppgavene når det kommer til kulisser og scenografi. For like før første publikumsprøve er scenen tilsynelatende tom og grå, men når Richardsen drar i spakene, blir det liv.

Samspill

Han har nemlig digitalt designet alle videoene som ligger i bakgrunnen for å skape stemning og skape samspill med skuespillerne i «Landstrykere».

– Stemning er et nøkkelord for meg. Jeg har laget rundt 30 videoer som ligger i bakgrunnen her, sier Richardsen, som understreker at han ikke alene står for scenografien.

– Det er et godt samarbeid med lyd og lys også. Det er helheten og det kollektive samarbeidet som skaper god scenografi slik at vi kan «pushe» inntrykk på publikum.

Richardsen forteller at videoproduksjon er forholdsvis ny innenfor teater, men at det nok ikke det er det folk sitter igjen med etter premièren på «Landstrykere».

– Mange vil nok si at det var kul scenografi, men de vil nok huske et stykke med August og tempoet og trykket som stykket har.

Fra ørken til fiskevær

Det er absolutt ikke første gang Richardsen står for lignende oppgaver gjennom teateret. Designeren sto blant annet for videoproduksjonen i Hamsun-forestillingen «Pan» i 2008.

– Teater er en kreativ disiplin, sier Richardsen som viser alt fra et grått og regntungt fiskevær, til en glodhet ørken i ville vesten.

I og med at video bærer store deler av scenografien har nok HT spart seg for mange scenearbeidere, som vanligvis løper rundt med kulisser og rekvisitter mellom scenene.

– Tar det digitale mer over det moderne teateret?

– Det tror jeg ikke. Gjør man bare videoproduksjoner ukritisk, tror jeg det skal mye til for å svinge. Ved å bryte opp bildet i dører som skuespillerne kan gå inn og ut av, oppnår vi det vi føler blir organisk.

– Er jobben din over nå som publikumsprøvene er klare?

– Nei, jeg er på ingen måte ferdig med videoene. Jeg må gjennom kvernen noen ganger til, sier Richardsen, som lover å være ferdig til premièren på torsdag.