21. september til 2. oktober arrangeres Forskningsdagene nasjonalt. I Tromsø har vi de siste 15 årene markert det med et telt på Strandtorget fylt av spennende foredrag og aktiviteter fra våre lokale forskere, men i år slår Framsenteret og UiT på stortromma og inviterer til forskningsfestival.

- Vi hadde lyst å fornye konseptet og så samtidig at arrangementet hadde blitt litt for populært for det lille teltet på Strandtorget. Så hvorfor ikke lage en forskningsfestival? Vi har så utrolig masse å vise fram på Framsenteret, Polaria, MS Polstjerna og på campus, og det er evig nok til å lage en stor festival ut av det, forteller Helge Markusson, formidlingskoordinator ved Framsenteret.

Inspirert av Pokémon

Festivalen vil gå over to dager. Lørdag 1. oktober er det åpent for alle og en rekke gratis arrangementer ved Polaria, Framsenteret, MS Polstjerna og på forskningsskipet Lance.

Søndag 2. oktober er det fullt kjør på Universitets campus hvor det også er gratis og åpent for alle. Begge stedene vil ha gratis parkering for anledningen, og som en bonus er det en Pokémon Go-inspirert tvist.

- Vi har lagt opp programmet slik at alle skal kunne rekke innom alt, og som en ekstra bonus har vi gjort det om til en skattejakt i Pokémon-stil. Vi har en grafiker som sitter og lager skattekart nå, og så får man muligheten til å samle klistremerker fra arrangementene og se om man klarer å "fange" alle, smiler Markusson.

- Vil inspirere

Målet med festivalen er å være et lavterskeltilbud for hele familien og forhåpentlig å vekke noen unge forskerspirer der ute. Programmet burde inneholde noe for de aller fleste:

- Vi ønsker å vise fram et tverrsnitt av det vi holder på med på en måte som alle kan forstå. Vi håper unge mennesker vil la seg inspirere til å ta fagene de trenger for å bli forskere og at voksne som lurer på ting vil ta turen for å snakke med fagfolk. Jeg får selv bakoversveis stadig vekk når jeg ser alt det spennende vi forsker på her i byen, forteller Markusson og legger til:

- Veldig mye av forskningen vi driver med er støttet med offentlige midler så det er vår plikt å fortelle om og vise fram hva vi bruker pengene på, så dette er vinn vinn for alle parter.

Søppeldykking, islabb og dissekering av hai

Programmet i sin helhet kan du se her og her, men blant de virkelig spennende tingene er det blant annet dykking i Tromsøsundet for å se på hva som faktisk ligger på bunnen, en guidet tur gjennom Framsenterets islabb og dissekering av en håkjerring.

- Vi har et forskningsfartøy utenfor Svalbard som skal prøve å fange en hai til oss slik at alle kan se hvordan dette dyret fungerer i virkeligheten. Det er noe veldig annet å se det gjort fremfor øynene dine kontra på TV. Vi ønsker å gi folk muligheten til å komme nært på det vi jobber med, sier Markusson.