Gaute Jenssen har bodd over 30 år i Tromsdalen, og blir slettes ikke overrasket av at en og annen rev trekker ned i Tromsdalen og inn blant husene. Han har imidlertid aldri møtt en revevalp som har vært så tam som den han møtte fredag ettermiddag.

– Jeg kom kjørende ned ved siden av Kulta, og der var den. Den tuslet nonchalante rett foran bilen. Den stoppet midt på veien og ble stående og se på meg, forteller Jenssen.

Jenssen slo av tenningen og gikk ut – med seg hadde han en liten brødbit.

– Den virket å være 100 prosent tam. Den kom bort til meg og spiste ut av hånden min, sier han.

Ikke redd mennesker

Ifølge Jenssen ser han rev, og særlig revevalper, hver vår og sommer.

– Når de begynner å bli stor, kommer de på jakt etter mat. Men aldri har jeg opplevd at de har vært så lite redd mennesker, forklarer han.

Ifølge flere tips er det en rekke halvtamme rever i Tromsdalen-området. Blant annet skal en familie på tre holde til ved Småbåthavna.

Tilpasningsdyktige

Siw Turid Killengreen, biolog og førsteamanuensis ved UiT, har tidligere jobbet med rødrev og fjellrev i Finnmark. Hun er ikke overrasket over at rødreven kommer nærmere på bebyggelsen og ikke lar seg skremme av mennesker.

– Det er veldig tilpasningsdyktige og flinke til å utnytte søppelet og ressursene vi legger igjen etter oss. De spiser i tillegg nesten alt. Nesten alle store europeiske byer har store rødrevbestander, forteller hun, og fortsetter:

– Jeg vil likevel oppfordre folk til ikke å mate ville dyr. De bør klare seg selv. Man bør også kanskje tenke over hvor man hiver matavfall og lignende. Dersom flere hiver restene av brødskiva i veikanten når de er ute og går, så blir det fort mye mat til reven, sier hun.