Administrerende direktør Harald Bredrup bekrefter at avtalen med Ringnes er i boks. Fra årsskiftet vil ikke lenger verdens nordligste bryggeri produsere Solo. Ifølge Mack-sjefen var det nødvendig å gjennomføre transaksjonen.

Milliongevinst

Bredrup kan ikke si noe om beløpet han får for aksjene – det som følge av avtalen som er inngått. Men etter det iTromsø kjenner til, er det snakk om millioner.

– Det jeg kan si, er at det er vemodig når dette skjer. Tross alt har Mack produsert Solo i over 70 år. De siste årene har vi tappet rundt en million liter årlig. Det er inntekter vi fra nyttår går glipp av, sier Bredrup.

Hvert sitt område

Da mineralvannseventyret startet på 30-tallet, fikk Mack rettigheter til å selge Solo i nord. Lignende avtaler fikk Hansa på Vestlandet og Dahls i Trøndelag.

– Men etter hvert som Ringnes har overtatt det ene lokale bryggeriet etter det andre, har giganten fått kontroll på en stor del av Solo-aksjene. Etter salget av våre rundt 6 prosent, har Ringnes 93 prosent eierandel. Resten har Sylte Mineralvannsfabrikk i Molde som var en av de tre siste eierne.

Helt nødvendig

Harald Bredrup sier at det var nødvendig – både for bryggeriet og kundene – at aksjene ble avhendet:

– Spesielt for dagligvarebransjen, som ønsker færrest mulig leverandører og størst mulig leveranser, var dagens løsning lite effektiv. Det innebar blant annet at alle tre Solo-eierne kunne levere til en og samme kjede.

Tøffe konkurrenter

– Dessuten er det unaturlig at Ringnes og Mack – som i utgangspunktet er to konkurrenter – skal samarbeide om ett produkt. Det skapte uholdbare forhold for alle parter. Da er det bedre at majoritetseieren får full kontroll, sier Harald Bredrup.