Funnene skal presenteres på en stor konferanse om barnehager, fysisk aktivitet og ernæring som skal arrangeres i Tromsø i begynnelsen av november.

– Vi har målt den fysiske aktiviteten til barna i to kommunale og én privat barnehage – og det er derfra vi har resultatene, forteller Karin Danielsen, lektor ved Universitetet i Tromsø.

Manglende kompetanse

I undersøkelsen har man funnet at cirka halvparten oppfyller anbefalingene til Helsedirektoratet om at barn bør ha minst én time med intensiv eller moderat fysisk aktivitet per dag.

– Det betyr samtidig at cirka halvparten av barna IKKE er så aktive som det anbefales, sier Danielsen.

LEKTOR: Karin Danielsen.

Funnene viser med andre ord at barna i de tre barnehagene i Tromsø er langt mindre fysisk aktive enn forventet.

– Vi vet jo selvfølgelig ikke om tallene gjelder for hele barnehagetromsø, sier Danielsen.

Undersøkelsen sier ingenting om hvorvidt barna er aktive etter barnehagetid.

- Barn er i gjennomsnitt 41 timer i uka i barnehagen, det vil si mer enn åtte timer per dag, sier hun.

Ifølge henne er noen av hovedgrunnene til den manglende fysiske aktiviteten at det skorter på kompetanse hos de ansatte, samt manglende rutiner i barnehagene.

– Man er kanskje ikke så bevisste på hvor viktig fysisk aktivitet er – og man planlegger kanskje ikke fysisk aktivitet i hverdagen, sier Danielsen.

Viktig for folkehelsen

Derfor ønsker Universitetet i Tromsø, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, samt Tromsø kommune at kunnskapen om viktigheten av fysisk aktivitet vokser i byens barnehager.

– Vi får den ene etter den andre folkehelsemeldingen som sier at barna er for lite aktive, og at det er et problem, sier Danielsen.

At man retter fokus mot barnehagen har sine naturlige forklaringer, sier hun videre.

– Det er viktig å starte tidlig med fysisk aktivitet – og ikke minst med tanke på at 98 prosent av barna i Norge går i barnehage er det en utmerket arena, sier hun.

Vil nå alle som jobber med barn

Konferansen – som blir gjennomført på UiT 1. november – retter seg imidlertid ikke bare mot ansatte i barnehagene.

– Den retter seg mot alle som jobber med barn – ernæringsfysiologer, fysio- og ergoterapeuter, samt studenter og ikke minst foreldre, forklarer Danielsen.

I tillegg til forskningsresultatene til Danielsen vil det være foredrag om hvordan man kan planlegge fysisk aktivitet, barn og ernæring, samt hvordan folkehelsen påvirkes av tidlig innsats for bedre mat- og bevegelsesvaner.

– Vi har hentet erfaringer fra hele landet, så vi håper at flest mulig vil melde seg på kurset. Det vil være veldig nyttig, mener Danielsen.