De aller fleste kjenner noen som får vondt i et dårlig kne når det regner, eller som har ledd som verker når det er kaldt. Enkelte hevder at de kan merke værforandringer i kroppen, og andre at de blir værsyke. Nå vil britiske vitenskapsmenn komme til bunns i hvordan været påvirker kroppen vår.

Bruker mobilapp

Forskere fra blant annet universitetet i Machester, Arthritis Reasearch UK, umotiff, The Office of Creative Research og Health e-research centre har gått sammen om forskningsprosjektet «Cloudy with a Chance of Pain» (Overskyet og utrygt for smerte journ.anm.), hvor de gjennom en mobilapp håper å se korrelasjoner mellom individuelle smertevurderinger og lokale værmønstre, basert på GPS-data fra studiedeltakernes telefoner, skriver BBC.

Så langt har mer enn 9.000 personer med kroniske smertelidelser lastet ned appen, og en av seks av dem har daglig levert oppdateringer om deres symptomer i nesten seks måneder.

Allerede har datasamlingen gitt resultater, og de overrasket forskerne.

Varme gir økt smerte

Prosjektleder og professor i digital epidemiologi ved universitetet i Manchester, Will Dixon, forteller nemlig at studien så langt har avdekket deltakernes smerte ble sterkere etter hvert som været ble varmere. Noe som utfordrer myten om at kulde forsterker smerte.

– De fleste deltakerne rapporterte avtakende smerte mellom februar og april, mens dataen viser at smertene igjen økte i juni. Og det var den ene gangen temperaturene virkelig har økt så langt i studiet, forteller professoren.

Dixon og resten av forskerteamet vil fortsette å samle data fram til april 2017, og de er nå på jakt etter enda flere studiedeltakere.

Håper på nye avsløring

Dixon er sikker på at studiet vil belyse forholdet mellom vær og smerte.

– Mange studier spør kun om hvordan smerten oppleves på en gitt dag, og det lar en ikke spore forandringer i symptomer over lengre tid og i relasjon til værforandringer og værmønstre. Med vårt detaljnivå håper vi å avdekke et komplekst mønster i stedet for en enkel korrelasjon, sier han.