Det sier Tromsø-kvinnen Angelique Jarhelle fra Tromsø til VG.

Hun er en av flere Facebook-brukere som har rapportert dette bildet som upassende.

I svaret takker Facebook for at hun tar seg tid til å rapportere noe hun mener er i strid med deres standarder, men skriver videre: «Vi har gjennomgått bildet du rapporterte for å vise noen som skader seg selv, og kommet frem til at det ikke bryter vårestandarder».

– Dette er helt grusomt. Det er helt meningsløst at de skal godta døde unger, mens ammende mødre, pupper og rumper på fjelltur blir sensurert, sier Jarhelle til VG.

REAGERER: Småbarnsmoren Angelique Jarhelle reagerte sterkt på et bilde som ble delt på facebook. Foto: PRIVAT

Bildet hun rapporterte viser tre personer hengene fra en trestokk ved noe som kan se ut som en demning. De to guttene kan være fire-fem år gamle, og kvinnen i slutten av 20-årene. De har mørkt hår, lys hud og vestlige klær. Det står ingen ting om hvor bildet er tatt.

Bildet har nå blitt delt over 1700 ganger og over 80.000 har kommentert.

Den samme brukeren har også lagt ut bilder av mennesker med fysiske misdannelser på sin side.

Brukeren har ikke svart på VGs spørsmål om hvor bildet av den hengte kvinnen og barna kommer fra, eller hvorfor hun har delt det.

Angelique Jarhelle oppdaget bildet da noen av vennene hennes kommenterte det.

– Jeg skrollet først forbi, men hjernen min hadde tydeligvis oppdaget at det var noe med bildet, så jeg skrollet tilbake og så nærmere på det. Det viste seg å være ganske usmakelig, sier hun.

Jarhelle synes at svaret hun fikk fra Facebook også var usmakelig, på sin egen Facebook-side skriver hun:

«Hvordan i all verden kan de si at dette er ok å dele?»

I kommentarene på Jarhelles side kommer det fram at flere har rapport det samme bildet som upassende, og fått det samme svaret: Det bryter ikke med Facebook retningslinjer.

Greit med grusomheter

Facebook-bruker Christian Lensberg rapporterte videoen som upassende, men fikk til svar at den ikke brøt med Facebooks standarder om skildringer av voldshandlinger.

Når VG i dag spør Facebook om hvorfor det er greit å dele slike voldelige innlegg, får vi ikke noe direkte svar, bare en henvisning til deres retningslinjer.

Under «voldelige og støtende innhold» heter det blant annet:

Facebook har lenge vært et sted der folk deler sine opplevelser og forteller andre om ting de synes er viktige. Disse opplevelsene og sakene kan av og til involvere vold og grove voldsskildringer som er av offentlig interesse, for eksempel i forbindelse med brudd på menneskerettigheter eller terrorisme. I mange tilfeller deler folk slikt innhold for å fordømme det eller for å øke oppmerksomheten rundt saken. Vi fjerner grove voldsskildringer når de deles av sadistiske årsaker eller for å forherlige vold.

Regelverk i endring

Facebooks har retningslinjer for flere områder, blant annet «hatefulle utsagn», «voldelig og støtende innhold» og «nakenhet». Reglene for nakenhet har tidligere rammet både kunstverk, brystkreftoperte og ammende mødre.

Senest i januar i år, skrev avisen Jyllands-Posten at et innlegg med bilde av det Den lille Havfrue ble slettet fra Facebook-veggen til politikeren Mette Gjerskov.

Begrunnelsen var blant annet at de ikke tillater bilder av personer i stillinger som viser eller antyder sex, eller bilder av nakenhet.

Stoppet puppe-aksjon

I 2012 ble Lise Askviks aksjon for å korte ned ventetiden for å få protese etter brystkreftoperasjon, også for sterk kost for Facebook.

Da hun fikk kreftrammede kvinner til å legge ut bilder av sine ødelagte bryster ble siden stengt.

I dag er siden «Vi venter fandenmeg ikke på ny pupp» i full gang igjen, og Facebooks retningslinjer endret.

I punktet «Nakenhet» heter det nå:

«Vi fjerner bilder av personer som viser kjønnsorganer eller som fokuserer på fullstendig blottede rumper. Vi begrenser også noen bilder av kvinnebryst hvis de viser brystvorten, men vi tillater alltid bilder av kvinner som ammer barn, eller som viser arrene etter mastektomi (fjerning av bryst. red.anm.) Vi tillater også bilder av malerier, skulpturer og annen kunst som fremstiller nakne figurer.»

Facebook: – Vanskelig å skille

Det ikoniske bildet av det nakne barnet som flykter fra Vietnamkrigen var likevel fortsatt for sterk kost for Facebook. Men fredag ettermiddag snudde Facebook:

«Et bilde av et nakent barn vil normalt sett stride med retningslinjene våre, og i noen land blir det sett på som barnepornografi. I dette tilfellet har vi overveid bildets historiske betydning og viktigheten av å dokumentere hendelsen», skrev Facebook i en uttalelse.

Nettstedet forklarer videre at de vil justere systemene sine slik at bildet blir tillatt i fremtiden også.

«Dette kan ta litt tid, men bør være i orden i løpet av noen dager», heter det.