BREIVIKA: Det er full rulle på kjøkkenet i Breivika når iTromsø er innom for å sjekke stemningen foran festivalen som arrangeres denne uken. Det klirrer i kjeler og panner, og elevene er både høyt og lavt mellom arbeidsbenkene på leting etter ingredienser og utstyr.

Hver dag fram mot helgen skal brukes til å produsere mat til den årlige Smakfestivalen i Tromsø, og nesten 70 elever ved både vg1 og vg2 ved restaurant og matfag jobber målrettet for å få alt klart i tide.

– Det er full fart og mange forberedelser til de ulike prosjektene elevene skal være med på under årets festival, sier Silje Ulriksen, lærer ved restaurant og matfag.

700 brød og 1.200 boller

Elevene skal blant annet stå på stand i byen hvor de skal selge egne produkter, holde lynkurs og workshops under barnefestivalen «Barnas smak», være med på «Det nordnorske måltid» fredag og «Historisk kjøkken» på lørdag. Elevene lager også det populære «Smakbrødet», et gulrotbrød som det ble solgt 700 av i fjor, samt om lag 1.200 kanelboller som skal selges.

– Det er noen kilo mat som skal lages, og det er brukbart med logistikk som skal gå opp, men alle har gledet seg veldig. Dette er den store snakkisen hvert år, sier Ulriksen og legger til:

– Det er viktig å vise fram elevene. De gjør en stor jobb under Smakfestivalen og en stor markedsføringsjobb for skolen, legger hun til.

– Høydepunktet

En av dem som gleder seg stort til fullpakket uke og helgens festival, er Nikolai Berger (16).

– Jeg kommer nok til å være her utenfor skoletiden også. Vi skal virkelig stå på denne uken for å få produksjonen på kjøkkenet i havn til fredag. Jeg håper og tror at det blir kjempebra. I år får vi være enda mer med sammenlignet med i fjor siden vi går vg2 nå og dermed har hovedansvaret for produksjonen av mat foran festivalen. Det blir litt mer press på oss, men alle her er så flinke at det skal gå bra, sier han mellom arbeidsstasjonene på skolekjøkkenet i Breivika.

– Dette er helt klart høydepunktet for oss. Nå får vi ikke bare lage middag, men både produsere, få respons på det vi lager og få inn penger ved å selge produktene. Dette er det største arrangementet vi har i løpet av skoleåret, og da må vi ha hodet på riktig sted, sier han.

Bratt læringskurve

– Det blir artig å stå på stand og jobbe med mennesker samtidig som vi fremmer maten vi lager. Det blir en ny opplevelse. Vi har kun vært på Smakfestivalen som publikum før, så dette blir helt annerledes, forteller Emilie Dale og Fredrik Skogvang Helmobakk som går vg1 og dermed er nye elever ved skolen denne høsten.

De skal blant annet selge tomatchutney, sursyltet agurk, tyttebærsyltetøy, blodpannekaker og sveler på stand denne helgen.

– De nye elevene blir kastet ut i det. Mange har ikke vært med på så store produksjoner, og mange har heller aldri holdt en vinflaske, men blir likevel med å servere. De har en bratt læringskurve, men de får jobbe med et vidt spekter av ting, og det synes de er gøy, tilføyer Ulriksen.