TROMSØ/ALTA: UiT, Norges arktiske universitet, og University of Saskatchewan i Canada samarbeider om masterprogrammet «Geni» (Joint Master Degree in Governance and Entrepreneurship in Northern and Indigenous Areas). Som et resultat av samarbeidet har UiT denne uken hatt besøk av representanter fra en rekke urfolk og indianerstammer. Besøket startet i Tromsø, og har senere vært innom blant annet Hammerfest før de dro til Alta, hvor de i dag får en innføring i norsk reindrift.

Urfolk

Else Grete Broderstad, professor i urfolksstudier og faglig leder, forteller at UiT ble imponert over måten University of Saskatchewan tok opp utfordringer i urfolksområder, og måten de klarte å rekruttere urfolksstudenter på.

– Dermed gikk vi i gang med det første felles masterprogrammet mellom Norge og Canada, som har fått navnet «Geni». Vi har et tydelig fokus på urfolk og urfolks rettigheter. Vi har forelesninger og debatter på nett, samtidig som vi har «feltskoler» hvor studenter og representanter fra blant annet indianerstammer fra Canada besøker oss og omvendt. Ideen er at vi skal hjelpe hverandre til å bygge opp en unik kompetanse som gjør lokalsamfunn sterkere, forteller Broderstad.

Ørnefjær

Indianerhøvdingen Simon Bird er en del av reisefølget, og da han fikk se flere utstoppede fugler på et hotell i Lakselv, ble indianerhøvdingen svært fascinert av norsk ørn.

– Jeg har aldri sett en så stor og mektig ørn, og jeg har vokst opp med ørn rundt meg, forteller Bird.

Fascinasjonen ble ikke mindre da en enorm havørn fløy forbi da deltakerne var på busstur dagen etter.

– Jeg liker ikke å be om ting til meg selv, jeg er mye mer opptatt av at mitt folk og de jeg representerer skal få de rettighetene og den respekten de fortjener. Likevel måtte jeg spørre Stig Brøndbo om det var mulig å få med seg en norsk ørnefjær hjem. Det ville være en stor ære, sier Bird.

Stig Brøndbo, kommunikasjonsrådgiver ved UiT, håper å kunne skaffe en fjær før Bird reiser fra Tromsø på lørdag.

– Jeg har ikke ei fjær for hånden, så jeg håper noen andre tromsøfolk har ei som de kan avse til en indianerhøvding fra Canada, sier Brøndbo.