Tromsø Brann og redning avrundet lørdag Brannvernuka, en landsomfattende informasjonskampanje, med åpen dag på brannstasjonen. Der fikk unge og gamle blant annet prøve brannvesenets lift, sitte i brannbil, dra på tur i høyden med Brann og rednings lift og teste treffsikkerheten med brannslangen.

Allerede en halvtime etter åpningen klokken 10.00 hadde flere hundre personer vært innom og enda flere kom strømmende til.

Midt i blinken

Håkon Opdahl Fosland (4) var en av de besøkende, og han hadde til og med tatt med seg sin egen brannhjelm, som han hadde fått på fjorårets åpne dag.

Han hadde ennå ikke fått prøve liften, men var særdeles fornøyd med å ha truffet blink da han fikk spyle med brannslangen.

– Det var det kuleste, forklarer han.

– Jeg ser du har fått på deg hjelm. Si meg, har du lyst å bli brannkonstabel?

– Ja, helt klart!

Ikke redd for høyder

Foreldrene, Stina og Stian Opdahl Fosland, forteller at den åpne dagen har blitt en tradisjon i familien.

– Det er et kjempearrangement. Man får både lært om brannvern og hatt det gøy, sier Stian, samtidig som han medgir at det er minst like gøy for voksne å få leke med store maskiner som for barna.

Det er et sentiment Marte Skjeldbred og barna Leander (8 mnd.) og Lilja (3) deler med Opdahl Fosland. De sto nemlig i 40 minutter og ventet på å få kjøre med brannvesenets lift. Og den skuffet ikke.

– Var det skummelt?

– Nei! Det var bare gøy, utbryter Lilja, mens broren gliser stort i morens bæremeis.

– Årets beste dag

Fagleder og feiermester Jo-Inge Stenersen ved Tromsø Brann og redning forteller at oppmøtet på arrangementet har vært upåklagelig.

– Det er utrolig morsomt for oss som jobber her. Det må være årets beste arbeidsdag, sier han.

Blant annet danset flere av de ansatte sammen med maskoten Bjørnis.

– De var altså ikke vanskelig å be?

– Nei, overhodet ikke! Det handler om engasjement for jobben – her stiller alle opp frivillig, svarer Stenersen.

Lek og læring

Ifølge Stenersen har Brann og redning, som sammen med Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Skadeforsikring arrangerer åpen dag, et mål om at det skal være gøy, men også lærerikt for dem som kommer på besøk.

– Vi har et opplegg hvor barna lærer grunnleggende brannvern samtidig som de leker seg og har det morsomt. I tillegg ivaretar vi det helhetlige HMS-perspektivet i samfunnet. Vi deler blant annet ut gymbager og andre ting, og alt vi deler ut har refleks. Vi vet hvor vi bor, og at det blir mørkt, forklarer Stenersen.

– Det er vel også en grei rekrutteringsplattform? Jeg ser mange vordende brannkonstabler her.

– Haha! Ja, det er klart. Da vi kom på jobb i dag sto det allerede barn i full brannbekledning og ventet på at vi skulle åpne. Men det er et tveegget sverd, enten ender de opp i brannvesenet eller med bensin og fyrstikk i hendene, svarer Stenersen og ler.