Nye opplysninger i forbindelse med TV-programmet «Åsted Norge» er bakgrunnen til at politiet nå tar opp tråden i den uoppklarte drapssaken fra 2002.

– Vi har mottatt informasjon som gjør at vi har gjenopptatt etterforskningen i saken. Den nye informasjonen er kommet fram i forbindelse med TV-programmet, bekrefter påtaleleder Einar Sparboe Lysnes overfor iTromsø.

Innholdet i opplysningene ønsker påtalelederen ikke å gå ut med nå.

– I denne saken ønsker vi å vente til etter programmet har vært på lufta før vi går ut med mer informasjon, sier Sparboe Lysnes.

Drapet på Erling Eriksen er det eneste uoppklarte drapet i Tromsø kommune i moderne tid.

«Vet» hvem morderen er

«Åsted Norge» sendes i kveld på TV2. Programskaperne har fått med seg den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen.

– Et angivelig vitne tok kontakt med meg under en sending av «Åsted Norge». Vi hadde en lengre samtale i etterkant av programmet. Ut fra opplysningene var det tydelig at han hadde noe å bidra med i saken, sier Hansen, som jobbet som drapsetterforsker i Kripos da Erling Eriksen ble drept i november 2002.

– Jeg kjente han som var Kripos’ mann på saken, men jeg hadde ikke detaljkunnskap om saken, sier Hansen.

Ifølge den tidligere etterforskeren har han ikke sett noen grunn til å trekke det nye vitnets utsagn i tvil.

– Jeg fant ingen grunn til ikke å tro på det vitnet sier og de opplysningene han kommer med, sier Hansen.

Omfanget av informasjonen som kommer fram i kveldens TV-program er foreløpig hemmelig, men det fremgår av promoen at en person hevder å vite hvem som drepte den 85 år gamle Erling Eriksen i 2002.

Ifølge «Åsted Norge» har innringeren navngitt en mann han sier betrodde seg til ham om drapet. Den angivelige drapsmannen skal i samtaler ha kommet med flere detaljer om hvordan han drepte Erling Eriksen.

Pårørende: – Det er fortsatt håp

I en uttalelse til «Åsted Norge», sier de pårørende at det fortsatt er håp om å finne den skyldige.

– Det har gått så lang tid og ingenting har skjedd. Og det har jo vært flere forsøk og ingen resultat. Så vi får jo håpe at det skjer noe. Det er ikke det at jeg tror det skal skje noe, men vi får jo håpe, sier Erling Eriksens nevø Hilbert Eriksen.

Ifølge tidligere drapsetterforsker Hansen er det ikke uvanlig at ny informasjon dukker opp når en gammel sak kommer i søkelyset igjen.

– Enkelte kan sitte på informasjon som de ikke har trodd var relevant for saken, eller de kan bli minnet på noe, sier Hansen.

Også påtaleleder Sparboe Lysnes håper det kommer inn tips som kan hjelpe politiet i gjenopptatte etterforskningen.

– Vi håper at ny oppmerksomhet leder til tips som kan hjelpe oss i å oppklare drapet. En slik alvorlig sak ligger alltid åpen, så lenge den er uløst, men det vi gjør nå er å sette i gang en videre etterforskning, sier Sparboe Lysnes

Under programmet vil det være mulig å ringe inn direkte med tips til saken.

iTromsø kommer tilbake med en oppdatert sak etter programmet i kveld.