Onsdag var barnehagebarn fra Kråkeslottet barnehage invitert til Polaria for å være forskere for én dag. I anledning Forskningsdagene var Dr. Perrine Geraudie fra Akvaplan-niva AS på Polaria for å fortelle om sin forskning på mikroplast til de ferske mikro-forskerne.

Gjør dyr syke

Mikroplast er små plastpartikler som har havnet i naturen, og som man kan finne i alt fra blåskjell til fisk, krill og fugler. Selv om forskningen kan være inviklet, mener Geraudie at det er mye som også barn kan forstå.

– De forstår mye - blant annet det at det ikke er bra å kaste plast i naturen, og at dyr kan bli syke av det, sier hun.

Under besøket fikk de små forskerne ekte forskerbriller, og siden fikk de prøve seg på ulike eksperimenter. Det ene gikk ut på å plukke mikroplast fra strandsand hentet i Telegrafbukta, og Geraudie kunne fortelle at plast kan finnes i naturen i 400 år.

I et annet eksperiment fikk ungene se hvor lett det er for blader og papir å forsvinne i naturen - men hvor vanskelig det er for plast.

– Vi synes det er flott å nå denne målgruppen så tidlig, sier Anja Berg som er ansvarlig for skoletjenesten på Polaria.

– Blåskjellene får magevondt

– Vi håper dette kan øke bevisstheten tidlig, og at dette også er en start på det å bli bevisst på hva produkter er laget av og om de forsvinner i naturen, sier hun.

Både Mari (5) og Sanna (5) fra barnehagen har tidligere sett plast når de har vært på tur i fjæra.

– I dag har vi lært at man ikke må kaste plast i naturen, for da kan blåskjell få plasten i seg, og da får de vondt i magen, sier jentene.

Riktignok får nok ikke blåskjellene mageknip av plasten, men jentene har rett i at man finner mikroplast i blåskjell, bekrefter Geraudie.

– Vi fikk også prøve å se på hva som ble borte – papiret og bladet ble borte, men ikke plasten, fortsetter Sanna og Mari.

– Da lærte vi at plasten ikke forsvinner.