Oktober innleder nemlig en tid hvor det er betydelig høyere sannsynlighet for å krasje med elg langs norske veier enn det er ellers i året.

Ifølge beregninger fra forsikringsselskapet If skjer flertallet av sammenstøt med elg og hjortevilt i mørketidsmånedene.

Risikoen størst

I en pressemelding skriver If at risikoen for å kjøre på elg er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen.

Risikoen er størst de to-tre timene før solnedgang og de to-tre første timene etter soloppgang, og de fleste påkjørsler av elg skjer i nærheten av skog og vassdrag.

– I oktober kan elgjakten være med på å skremme dyrene ut på veiene. Samtidig er elgen i bevegelse på grunn av brunsttid, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Gode råd

Fra oktober til februar skjer det betydelig flere viltpåkjørsler enn i de lyse månedene.

– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier Clementz.

Over 5.600 påkjørsler

Over 5.670 hjortedyr ble påkjørt av bil i jaktåret 2015/2016 som går fra 1. april til 31. mars året etter. Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at 871 av dyrene var elg, mens 4.191 var rådyr og 609 var hjort.

– Det er heldigvis en gledelig nedgang i antallet elgpåkjørsler på nesten 9 prosent fra forrige periode. Nå må vi jobbe sammen for å få ned ulykkestallet ytterligere, sier Sigmund Clementz i If og utdyper:

– I Norge har veimyndighetene gjort mye for å begrense viltpåkjørsler gjennom blant annet skilting, rydding langs veiene og bruk av viltgjerder sammen med viltstier og -overganger. Vi i If tar til orde for at det blir gjort enda mer, av hensyn til både mennesker og dyr.