Det har vært ei travel helg for redningshundene. Både lørdag og søndag var det duket for en storstilt redningsaksjon til havs ved Grindøya og Håkøya.

Beskjeden hundeførerne fikk lørdag var at det var 11 personer savnet, inklusive tre barn under 12 år. Familien hadde lagt ut fra Tromsø fredag kveld, men ingen hadde hørt fra dem lørdag morgen.

I tillegg var det to kajakkpadlere som ikke hadde kommet tilbake etter en tur ved Håkøya.

30 personer

Totalt var det 30 personer fra Redningstjenesten, Norske redningshunder og andre frivillige som deltok i øvelsen. Aksjonen startet ved Coop Extra på Lanes.

– Det kom inn to båter fra Redningsselskapet. Syv redningshunder med førere ble med om bord på båtene. Tre av redningshundene ble satt i land på Grindøya, og gjorde funn av personer i strandkanten, forklarer Hilde Hansen, som er økonomiansvarlig hos Norske redningshunder Troms.

– En hundefører var om bord i båten, og gjorde funn av to personer i vannet ved nordspissen av Grindøya, forteller Hansen.

Funn

Øvelsen ved Håkøya, hvor noen kajakkpadlere var savnet, var en mer komplisert aksjon.

– Det var mange folk ute og gikk i området. En padler hadde kommet seg i land og søkt ly i en gapahuk. Den andre padleren ble funnet i fjæra, ved hjelp båtsøk, sier hun.

Hun forteller at øvelsene som ble gjennomført i helga var svært omfattende.

– Det har mange som har vært «svette i barten». En slik aksjon er noe vi gjør altfor sjeldent, men vi er drevet av frivillighet. Folk som er med er i full jobb, og det er vanskelig å få til, sier hun.

– Mye å trene på

Til tross for at det ikke ofte er slike store øvelser, så er Hansen godt fornøyd med de fire aksjonene som ble gjennomført i helga.

– Etter øvelsene, ser vi at vi har mye å trene videre på. Det som er bra er at alle savnede ble funnet i god behold og vi fikk trent godt på bruk av GPS og samband, sier hun

START: Øvelsen startet ved Coop Extra på Lanes. Beskjeden hundeførerne fikk var at det var 11 personer var savnet, inklusive tre barn under 12 år. Familien hadde lagt ut på båttur fredag, men ingen hadde hørt fra dem lørdag morgen. Foto: Norske Redningshunder